1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Şebbihalar da Avrupa'ya Sığındı"
"Şebbihalar da Avrupa'ya Sığındı"

"Şebbihalar da Avrupa'ya Sığındı"

Avrupa Birliği ülkeleri mülteci krizini tartışırken sorunun bir başka boyutu da gündeme gelmeye başladı. Suriyeli mülteciler arasında Şebbihaların da olduğu yönündeki işaretler artıyor.

16 Ekim 2015 Cuma 17:50A+A-

Çoğunlukla Esed gibi Nusayri olan Şebbihalar, Şam rejimine karşı 2011’de başlayan ayaklanmaları bastırmak için kullanılan en güçlü silahlardan biri. İnsan hakları kuruluşlarına göre, Suriye'deki savaşta hayatını kaybeden 250 bin insanın yüzde 80’i Şebbihaların eliyle katledildi.

İsminin açıklanmamasını isteyen bir uluslararası sivil toplum kuruluşunun Suriyeli çalışanı, Eylül ayında Yunanistan’ın Kos adasında görevdeyken sığınmacı olarak gelen bazı eski rejim milislerini tespit ettiklerini söyledi. AFP’ye konuşan Suriyeliye göre Tartus kentinden gelen o aile, Türkiye’den Kos adasına yeni varmış bir sığınmacı grubunun arasındaydı. Grubun diğer üyelerinin öfkeli bakışlarına karşı, aileden biri "Biz de savaş mağduruyuz" diyerek tepki gösterdi.

'Mülteciler Değil Savaş Suçluları'

BM istatistiklerine göre 2015 yılının başından bu yana Avrupa’ya ulaşan yaklaşık 600 bin mültecinin yarısı Suriyeli. Bunlar sadece Suriye’ye komşu ülkelerdeki kamplardan gelmiyor. Bazıları doğrudan Suriye’den rejimin denetimindeki bölgelerden.

Mülteciler Değil Savaş Suçluları adındaki Facebook sayfası, insan hakları ihlâlleri yapan ve Avrupa’ya geçen Şebbihaları tespit etmek amacıyla kuruldu. Suriyeliler tarafından yönetilen bu sayfa, Avrupa’da oldukları tespit edilen eski Şebbihaları ve rejimin yanında savaşan Şii milisleri listeliyor.

Bu sosyal medya sayfasında, aynı kişilerin hem Suriye’de silahlar ya da cesetlerle beraber, hem de Avrupa’daki kafelerde ya da havuz başlarındaki fotoğrafları yan yana paylaşılıyor. AFP her ne kadar bu resimleri teyit edemediğini belirtse de sayfanın sorumlularından biri olan Kutayba Yasin fotoğrafların aynı kişilere ait olduğunu söylüyor. Yasin, “Bazı Suriyeli mültecilerden, Suriye’deyken kendilerine işkence yapan kişileri Avrupa’nın ortasında gördükleri yönünde ifadeler gelmeye başladığında bu girişimi başlattık. Bu insanları gün ışığına çıkmak için harekete geçtik ve bu yöndeki ihbarları toplamaya başladık. Kuzey Avrupa’da, Almanya, Avusturya ve Fransa’da yaklaşık 500 Şebbiha yaşadığını tahmin ediyoruz” diyor.

Suriye uzmanı analizci Ziyad Macid, "Rejimin sahadaki kaybından sonra Nusayri toplumundan genç erkeklerin zorunlu askerliğe alınmamak için Suriye’yi terk ettiğine dair raporlar okumuştuk" değerlendirmesinde bulundu. Macid, "Bunlar hiç bitmeyen savaştan ve askerlikten kaçmak isteyen genç insanlar olabilir, savaş suçları işlemiş eski Şebbiha milisler de olabilir. Bu çok hassas bir konu" dedi.

‘Sahte kimlikler’

Fransa Ulusal İltica Mahkemesi'nde görev yapan ve kimliğinin açıklanmamasını isteyen bir yargıç, bu konunun tartışılması gerektiğini söylüyor. Ulusal kurumların bu sığınmacılarla yaptığı mülakat sırasında bu konuyu araştırması gerektiğini vurgulayan yargıç, bu durumların tespitinin oldukça zor olduğunu belirtiyor:

"Birçok sahte kimlik kullanılıyor. Sahte ifadeler veriliyor. Kimse de yaptıklarıyla böbürlenmez."

Kaynak: AFP

HABERE YORUM KAT