1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Sayesinde ezanlar “Türkçe” okunmuştu!
Sayesinde ezanlar “Türkçe” okunmuştu!

Sayesinde ezanlar “Türkçe” okunmuştu!

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Samsun’da anıta karşı yaşanan bir garip saldırı olayı ile ilgili kurduğu savunma cümleleri ile tepki çekti. Kılıçdaroğlu, “Sayesinde ezanlar okunan bir insana nasıl olur da bunları yaparlar?” dedi.

04 Şubat 2022 Cuma 15:40A+A-

HAKSÖZ HABER

Samsun’un İlkadım ilçesinde yer alan Mustafa Kemal anıtına yapılan saldırının faillerinin alkollü yakalanması sonrası haklarında birçok bilgi medyaya sunuldu.

Samsun’daki Atatürk Anıtını yıkmaya çalışanların suç kayıtlarında, uyuşturucu kullanmadan 11, uyuşturucu ticaretinden 2,  kasten yaralamadan 9, taksirle yaralamadan 3, alkollü araç kullanmaktan 2 kayıt olduğu öğrenildi. Adeta suç makinesi gibi yargı tarafından salınan şahısların anıta yaptığı basit bir saldırı sonrası ülkenin karıştırılmak, gündemin özellikle saptırılmak istendiğine dair siyasilerden yorumlar gelmeye başladı.

Daha önce sanki bu topraklarda ezan okunmamış gibi davranan, tarihi çarpıtan Kemal Kılıçdaroğlu da Samsun’da yaşanan anıt saldırısı ile ilgili Tv100'de, “Bunlar gündemi değiştirme çabasından başka bir şey değil. Bu ülke işgal altındayken işgale direnen, sayesinde ezanlar okunan bir insana nasıl olur da bunları yaparlar? Ancak bunların hiçbir önemi yok. Halkın gündemi perişan.” ifadelerini kullandı.

Türkçülük akımının hakim olduğu siyasi atmosferde seküler ve laiklik eksenli bir yaşamı hayata geçirmeye çalışan Mustafa Kemal ve arkadaşları İslam’a adeta savaş açmış ve dini, siyasal sosyal hayattan çıkarmak için türlü faaliyetlere girişmişlerdi.

1930'lu yıllarda ezanın Türkçeleştirilmesi fikri ortaya çıkmış, Mustafa Kemal'in Cumhurbaşkanı, İsmet İnönü'nün Başbakan olduğu 1932 yılının Temmuz ayında da Diyanet'in yayınladığı genelge ile tüm yurtta uygulamaya konulmuştu. Hatta ilk Türkçe ezan 30 Ocak 1932 tarihinde Hafız Rifat Bey tarafından Fatih Camii'nde okunarak Türkiye’nin çehresinin değişeceği sinyalleri İstanbul’dan verilmişti. 18 yıl süren zorbalığın ardından yasak kalkmış ve ezan tekrar Arapça okunmaya başlanmıştı.

Bugün Kemal Kılıçdaroğlu önderliğindeki CHP’nin ve müttefklerinin geçmişten ders almadığı, geçmişi kendi keyfiyetlerine ve ideolojilerine göre yorumladığı görülüyor.

Kılıçdaroğu, ezanı aslından çıkarmaya çalışan, cemaatlere ve dinin yoğun olduğu sosyal yaşamı ve kültürel hayatı hedef alan Mustafa Kemal’i basit bir saldırı olayı üzerinden her zamanki gibi aklamaya çalıştı.

HABERE YORUM KAT

8 Yorum