1. HABERLER

  2. HABER

  3. Savcı Charlie Hebdocu İşgüzarları Sevindirmedi!
Savcı Charlie Hebdocu İşgüzarları Sevindirmedi!

Savcı Charlie Hebdocu İşgüzarları Sevindirmedi!

Charlie Hebdo eylemini gerçekleştiren Kuaşi kardeşler hakkında sarfedilen sözlerden ötürü suç ve suçluyu övme iddiasıyla dava açılması talebini Savcılık reddetti.

28 Aralık 2015 Pazartesi 15:43A+A-

HAKSÖZ-HABER

Savcılık, Malatya’da ikamet etmekte olan Salih Görgöz adlı muhbir vatandaşın Ensar Kardeşlik Platformu ve Rıdvan Kaya hakkında yaptığı suç duyurusuyla ilgili yürüttüğü soruşturma neticesinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Fransa’nın başkenti Paris’te yayınlanmakta olan Charlie Hebdo adlı mizah dergisi Resulullah (s) hakkında yayınladığı iğrenç karikatürler nedeniyle Müslümanların tepkisini çekmiş ve dergi editörleri ve çalışanları el-Kaide’nin üstlendiği bir eylemle cezalandırılmıştı.

Bu eylem üzerine kopartılan büyük gürültünün ardından Cumhuriyet Gazetesinin bazı köşe yazarları Charlie Hebdo ile dayanışma iddiasıyla derginin aşağılık kapağını köşelerine taşımışlardı. Cumhuriyet’in bu provokatif tutumunu protesto için çeşitli eylemler gerçekleşmiş, 14 Ocak 2015 tarihinde Fatih Camii bahçesinde bir grup tarafından Kuaşi kardşler için gıyabi cenaze namazı kılınmış ve 15 Ocak 2015 tarihinde de Çağlayan Adliyesinde bir başka grup suç duyurusunda bulunmuştu.

Bu eylemler sırasında Charlie Hebdo baskınını gerçekleştiren ve bilahare Fransız polisince şehid edilen iki Müslüman hakkında dile getirilen bazı sözler solcu, Kemalist ve bilumum laik çevreleri rahatsız etmişti.

Cumhuriyet yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan Çağlayan Adliyesi önünde yaptığı açıklamalardan ötürü Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya’nın kendilerini hedef gösterdikleri iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunmuşlardı.

Bu konuda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosunca yürütülen soruşturmaya istinaden ifadesinin alınmasının ardından 27 Şubat 2015 tarihinde verdiği kararında Savcılık Rıdvan Kaya’nın sözlerinin ifade özgürlüğü çerçevesinde sarfedilmiş sözler olduğunu belirterek kovuşturmaya yer olmadığına hükmetmişti.

Aynı konuyla ilgili olarak yürütülen bir başka soruşturma ise Fatih Camiindeki eylemi düzenleyen Ensar Kardeşlik Platformunun ve Çağlayan Adliyesi önünde yaptığı konuşmadan ötürü Rıdvan Kaya’nın bir terör eylemini savundukları, suç ve suçluyu övdükleri suçlaması üzerine yürütülmekteydi.

Malatya’da ikamet etmekte olan Salih Görgöz isimli bir kişinin suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmaya istinaden 02 Aralık 2015 tarihinde Rıdvan Kaya’nın ifadesi alınmıştı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma neticesinde Savcılık 08 Aralık 2015 tarihinde verdiği kararla, Rıdvan Kaya’nın sözlerinin AİHM emsal kararlarına göre ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildiği, soruşturma dosyasında Ensar Kardeşlik Platformu yöneticisi olduğu iddiasıyla şüpheli olarak ismi geçen Mürsel Gül hakkında ise vefat ettiğinden kovuşturmaya yer olmadığına hükmetti.  

Dosyada şüpheli olarak ismi geçen ve vefat ettiğinden ötürü hakkında kovuşturmaya yer olmadığına hükmedilen Mürsel Gül’ün Fatih Camiindeki eylemi organize eden Ensar Kardeşlik Platformu ile irtibatı hakkında net bir bilgi bulunmamakla beraber , bu kardeşimizin PKK’lı canilerce Suruç hadiseleri üzerine başlatılan saldırılar esnasında İstanbul Karayolları Mahallesinde katledildiği bilinmektedir. 

HABERE YORUM KAT