1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Savaşı kim kazandı, neyin zaferi ilan ediliyor?
Savaşı kim kazandı, neyin zaferi ilan ediliyor?

Savaşı kim kazandı, neyin zaferi ilan ediliyor?

İBB’nin 30 Ağustos’ta düzenlediği etkinlikler 30 Ağustos vb. günlerin ne anlama geldiğini anlayamayanlar için önemli ipuçları barındırıyor!

01 Eylül 2021 Çarşamba 19:31A+A-

HAKSÖZ HABER

30 Ağustos sonrasında gündemi meşgul eden hususlardan birisi 30 Ağustos vb. günlerin ne ifade ettikleri hakkındaydı. Kemalistler tarafından inşa edilen tarih anlayışına göre 30 Ağustos, 29 Ekim, 23 Nisan vb. günler önemli hatta kutsal anlamlara gelecek değere sahipti.

Bu noktadan hareketle zikredilen günler okullar başta olmak üzere tüm ülkeye zorla kutlatıldı. Dindarların yıllarca mesafeli durdukları bu kurgusal tarih anlayışının ürünü olan günler bir şekilde geçiştirilmeye çalışıldı.

Türlü zorluklar çıkartılarak başta memur ve öğrenciler olmak üzere kurgusal tarih anlayışına biat edilmesi istendi. Bu zorbalığa karşı büyük veya küçük fark etmeksizin bir tavır alış ortaya konulduğu aşikardır. Ancak bugün ise daha farklı bir durumla karşı karşıya olduğumuz aşikar ne yazık ki!

Bazı dindar muhafazakarların tutarsız tavır alışlarına üzülmek ve sinirlenmekten başka elden bir şey gelmiyor. Bu sıkıntılı durumu bir yana bırakarak 30 Ağustos’u “zafer bayramı” olarak ilan eden rejim Kemalistlerin bu günde ne yaptığına bakmak 30 Ağustos ve benzerlerinin ne ifade ettiğini anlamak açısından da faydalı olacaktır! Kimilerinin içine düştükleri bunalım da bu sayede daha rahat anlaşılacaktır!

30 Ağustos, Kemalist tarih anlayışına göre "Yunan’ın denize döküldüğü" gündür. Savaş “Başkomutanlık Meydan Muharebesi” olarak da isimlendirilir. İşgalci Yunan’dan ve onun destekçisi Batılı devletlerden temizlenen ülkede yeni bir rejimin inşasına başlanacaktır. Kısaca 30 Ağustos Kemalistlerin nezdinde kuracakları rejimin en büyük adımlarından birisini oluşturur.

Kemalistler tarafından kurulan rejimin nasıl olacağını ise gelecek yıllar göstermiştir. Burada uzun uzun anlatmaya ihtiyaç duymadığımız hikayede İstiklal Mahkemeleri, şehit İskilipli Atıf ve şehit Şeyh Said başta olmak üzere binlerce şehit, Takrir-i Sukün, Harf İnkılabı şeklinde devam eden bir zulümler tarihi inşa edildi. Batı destekli “Yunan’a” karşı verilen mücadelede Yunan’ı aratacak işler yapıldı. Hem de ne için?

30 Ağustos’u “kutlayan” CHP’li İBB’nin organize ettiği etkinliklere bakılırsa ne için olduğu pekala görülebilir. İBB Yenikapı’da “vals” gösterisi yaparak 30 Ağustos “Zafer Bayramı’nı” kutluyor! İşte 30 Ağustos budur! Peki o halde savaşı kim kazandı ve neyin zaferi ilan ediliyor?!

20210830-ibb-zafer-bayrami.jpeg20210830-ibb-30-agustos.jpg

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

10 Yorum