1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Savaş Suçlularını ve İnsan Hakları İhlallerini Açıklayabiliriz"
"Savaş Suçlularını ve İnsan Hakları İhlallerini Açıklayabiliriz"

"Savaş Suçlularını ve İnsan Hakları İhlallerini Açıklayabiliriz"

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, raporlarına rağmen Suriye'deki insan hakları ihlâllerinin hesabının sorulmadığını, suçluların isimlerini açıklamayı değerlendirdiklerini duyurdu.

21 Şubat 2015 Cumartesi 16:28A+A-

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, hazırladıkları raporlarda Suriye'de işlenen suçların detaylarını defalarca uluslararası topluma sunduklarını ancak hesap sormaya yönelik bir gelişme olmadığını belirterek, suçluların isimlerini kamuoyuna açıklama seçeneğini değerlendirdiklerini duyurdu.

Komisyon üyeleri, gayrı resmi toplantıda BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'deki insan hakları ihlâllerine ilişkin 9. raporları hakkında bilgi verdi.

Toplantının ardından İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark L. Grant, Komisyon Başkanı Paulo Sergio Pinheiro ve üyeler Vitit Muntarbhorn, Karen Koning Abuzayd ve Carla Del Ponte ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

'İsimleri açıklama seçeneğini değerlendiriyoruz'

Komisyon Başkanı Paulo Sergio Pinheiro da Suriye'de insan hakları ihlalleri, savaş suçu ve insanlığa karşı suçlardan Suriye rejiminin sorumlu olduğunu söyledi.

Suriye'de işlenen suçların faillerinin hesap vermeleri gerektiğine vurgu yapan Pinheiro, "Uluslararası toplumu, Suriye'de işlenen suçların faillerinin yargılanması için tüm seçenekleri değerlendirmeye ikna etmeye çalışıyoruz. Bu savaşın kurbanları görmezden gelinmemeli" dedi.

Komisyon üyesi Vitit Muntarbhorn da konuşmasında Suriye'deki insan hakları ihlallerine karışan kişi ve grupların listesinin kendilerinde bulunduğunu belirterek, "Suriye'de insan hakları ihlâllerine karışanların isimlerini kamuoyuna açıklayıp açıklamama seçeneğinin artılarını eksilerini değerlendiriyoruz" diye konuştu. Muntarbhorn ayrıca, çocuların da intihar saldırıları gibi olaylarda kullanıldıklarına dikkat çekti.

Üyelerden Carla Del Ponte ise kendilerine verilen görev doğrultusunda raporlar hazırladıklarını ancak hiçbir şeyin değişmemesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını vurgulayarak, "Bu raporları hazırlıyoruz, ancak hiç kimseden hesap sorulmuyor" dedi.

'katliamın sorumluluğu rejime ait'

Toplantıda konuşan İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Grant, komisyonun Suriye'de işlenen 'korkunç' insan hakları ihlalleri ve Suriye rejiminin sivillere yönelik saldırılarını gözler önüne serdiğini söyledi.

Rejimin, hava saldırıları ile sivillerin gıda, tıbbi gereçler ve elektriğe ulaşımını engellediğini anlatan Grant, hastanelere ulaşmaya çalışan yaralıların da tutuklandığını dile getirdi.  

Suriye'de insan hakları ihlallerinin işlendiğini vurgulayan Grant, "Suriye rejiminin ülkedeki insan hakları ihlâllerinin faili olduğu açıktır ve sivillerin korunmasındaki birinci sorumluluk da rejime aittir" diye konuştu.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Grant, İngiltere'nin sorumlulardan hesap sorulmasını istediğini de kaydederek, "BM Suriye Araştırma Komisyonu'nun cezai soruşturma yürütmek isteyen ülkelerle Suriye'de insan hakları ihlallerine karışanların bilgilerini paylaşma kararından memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Komisyon raporu

Merkezi Cenevre'de bulunan Komisyon'un son raporunda, Suriye'deki savaşın beşinci yılına yaklaştığı ve "akla hayale sığmaz suçların" her gün işlenmeye devam edildiği ifade edilerek, rejimin 2012 yılından beri kullandığı varil bombalarının genelde ulaşım ağları, apartmanlar, pazarlar, hatta yardım dağıtımının yapıldığı kalabalık alanlara atıldığı ve binlerce sivilin katliamına neden olduğu belirtildi.

Komisyon Suriye'deki savaş suçları ve insan hakları ihlâlleriyle ilgili raporu, tanık beyanları, uydu fotoğrafları ve bazı belgelere dayanıyor.

BM Güvenlik Konseyi'nde geçen yıl hazırlanan ve Suriye'deki savaş suçlularının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesini öngören karar tasarısını Rusya ve Çin veto etmişti. 

Al Jazeera, AFP ve AA

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT