1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Sana da bu yakışırdı İran!
Sana da bu yakışırdı İran!

Sana da bu yakışırdı İran!

İran yönetimi Afganistan İslam Emirliğini tanımayacaklarını belirtmiş!

11 Ocak 2022 Salı 12:35A+A-

HAKSÖZ HABER

Afganistan’da Taliban’ın ABD ve işbirlikçilerini yenerek tekrar yönetime gelmesi sonrasında Türkiye ve Katar dışında Afganistan’a yönelik olumlu adım atan nüfusu Müslüman ülke olmadı neredeyse.

Türkiye bazı çekincelerini dile getirerek ilişkilerini geliştirmeye çalışırken Almanya merkezli şirketler “kenevir” üretimi noktasında milyon dolarlık anlaşmalar imzalıyor. Türkiye’nin Afganistan’daki etkinliğinin yeterliliği dahi tartışmalı kısaca!

İşin bir de İran ile alakalı kısmı var ki orası evlere şenlik… Daha önce dönemin İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad tarafından “Afganistan’da ABD’ye yardım edildiği” açık açık dile getirilmişti. Taliban'ın yıllar süren direnişten sonra tekrar iktidara gelmesi ise en çok İran’ı rahatsız etti.

Afganistan’daki Şiilere yönelik “hassasiyetlerini” dile getiren İran hemen mezhep üzerinden propaganda yapma çabasına girişti. Taliban’ı ise Şiilere yönetimde yer vermemekle suçladı. Taliban yetkilileri bu duruma hemen cevap vererek İran’daki Sünnilerin durumunun Afganistan’da beter olduğu vurgulandı!

Son olarak ise Afganistan Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki'nin Tahran ziyareti sonrasında İran'ın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade açıklamalarda bulundu. Hatibzade, İran'ın Taliban'ı resmi olarak tanıma noktasında olmadığını kaydetti.

Şuana kadar Afganistan İslam Emirliği’ni resmi olarak tanıyan ülke bulunmuyor. Kendisini İran “İslam” Cumhuriyeti olarak tanımlayan bir ülkenin Afganistan İslam Emirliği’ni tanımamasını nasıl anlamak gerekiyor? ABD’den alacağı tepkiden mi çekiniyor yoksa Taliban konusunda İran’ın ABD’den bile daha büyük korkuları mı var?

Suriye ve Irak’ı kana bulayan İran’a da bu yakışırdır zaten!

HABERE YORUM KAT

7 Yorum