1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Rusya'nın 9 Mayıs kutlamaları Suriye'de de kutlandı!
Rusya'nın 9 Mayıs kutlamaları Suriye'de de kutlandı!

Rusya'nın 9 Mayıs kutlamaları Suriye'de de kutlandı!

İşgalci Rusya'nın, Suriye'de yüzbinlerce insanı Esed ile beraber katlettiği tarihe geçti. Şimdi de Hmeymim üssünde Rusya'nın kuklası olan Esed yönetimi, 9 Mayıs kutlamalarına katılıyor!

10 Mayıs 2022 Salı 11:54A+A-

HAKSÖZ HABER

İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya'nın yenilgiye uğratılmasının 77'nci yıldönümü olan 9 Mayıs tarihi Rusya'da Zafer Günü'nü olarak kutlanıyor. Bu yılki törenler Rusya'nın, Ukrayna işgali nedeniyle ayrı bir dikkatle takip ediliyor. 

Dikkat çeken törenlerin bir kısmı da Suriye'deki Hmeymim üssünde, Rus ve Esed askerlerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Rus ve Esed askerlerinin sayıca az olduğu bu yılki kutlamalarda, askeri araçların az olması ve askerlerin sayısının geçtiğimiz yıllara göre daha düşük olması dikkat çekti. 

Rusya'nın, Ukrayna işgaline katılmaları için Rus askerleri ile Esed'e bağlı paralı milisleri Ukrayna'ya yolladığı, geçtiğimiz haftalarda yayımlanan raporlara yansımıştı. Törendeki askeri uçakların üç adet, helikopterlerin ise 2 adetle sınırlı olması daha çok dikkat çekti.

İkinci Dünya Savaşı, bugüne kadarki en büyük savaş olarak kayıtlara geçirildi. Savaş Eylül 1939'da Almanya'nın, Polonya'yı işgal etmesiyle başlamış ve 1945'te sona ermişti. Savaşta on milyonlarca insanın hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Sovyetler Birliği bu savaşta Nazi Almanya'sını yenilgiye uğratan ittifakın bir parçasıydı ve savaştan en çok etkilenen ülke olduğu belirtiliyor.  

Mayıs 1945'te Almanya, İkinci Dünya Savaşı'nda koşulsuz teslim anlaşması imzalayarak Avrupa'da yenilgisini kabul etti. Bu belge, kıtadaki savaşı durdursa da Asya'daki Japonya'yla savaş aynı yılın Ağustos ayına kadar devam etti. 

Mutlak teslimiyet anlaşması Berlin yakınlarında 8 Mayıs'ta imzalandı. Almanlar, yerel saatle 23.01'de tüm operasyonlarını durdurdu. Rusya'da saat gece yarısını geçmişti. Bu nedenle Zafer Günü birçok Avrupa ülkesi ve ABD'de 8 Mayıs'ta; Rusya, Sırbistan ve Belarus'ta ise 9 Mayıs'ta kutlanıyor.

Zafer Günü anmaları kısa bir süre sonra anma amacını aşarak devlet için ideolojik bir araca dönüştürüldü. 21'inci yüzyılın başlarında da Rus lider Vladimir Putin, Zafer Günü'ne daha fazla önem atfetmeye başladı ve bugünü Rus kimliğinin ayrılmaz bir parçası haline getirmeye çalıştı.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum