1. HABERLER

  2. HABER

  3. Rusya'da Batıya Göz Dağı
Rusyada Batıya Göz Dağı

Rusya'da Batıya Göz Dağı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Batı'nın, Rusya'nın izlediği Suriye politikasını eleştirmesinin yanlış olduğunu söyledi.

07 Eylül 2012 Cuma 10:13A+A-

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye konusunda “İzlediğiniz politika bir gün size geri dönüp zarar verebilir” uyarısında bulunduğu Batılı ülkelerin asıl kendi politikalarını yeniden gözden geçirmelerini istedi. Putin, “Niye sadece Rusya Suriye politikasını gözden geçirmek zorunda kalsın, belki de müzakerede bulunduğumuz ortaklarımız politikalarını gözden geçirmeli” vurgusunu yaptı.

"Kansız devrime ihtiyaç var"

Kremlin’e Mayıs’ta üçüncü kez çıkmasından bu yana ilk özel röportajını İngilizce yayın yapan Russia Today kanalına veren Putin,  Batı’nın Rusya’yı BM’de Suriye tasarılarını veto etmesi nedeniyle eleştirmesinin kabul edilemeyeceğini söylerken, Libya’da süren çatışmalara dikkat çekti. Suriye’de bir değişime ihtiyaç olduğunu ancak bunun için kan dökülmesinin şart olmadığına vurgu yapan Putin, yapılması gereken ilk şeyin, savaş alanına silah sevkıyatının durdurulması olduğunu belirtti.

Afganistan işgali ile kıyasladı

Putin, herhangi bir ülkenin ismini vermese de, bazıları tarafından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın devrilmesi için radikal unsurlara maddi destek yapıldığı iddialarına değinip 1979 SSCB işgali sonrasında ABD’nin Afganistan’daki isyancılara yaptığı desteği anımsattı. Putin, “Bazıları bir şeye ulaşmayı çok istediği zaman, o amaç için her şeyi mübah görür ancak sonuçlarını düşünmez. Şu an Rusya’nın ortağı olanlar, geçmişte Afgan isyancılara destek verip El Kaide’nin yükselmesine neden oldu. Ancak bu politika, daha sonra ABD’ye geri tepti. ABD ve müttefikleri  Afganistan’a girdi ancak şu an hepsi nasıl çıkacaklarını düşünüyorlar. Bazıları istedikleri hedefe ulaşmak için El Kaide ve diğer radikal unsurları kullanmak istiyor ancak bu, kısa vadeli ve sonuçları açısından endişe verici” dedi. Batı’yı Esad’ı devirmek için El Kaide’yi kullanmakla suçlayan Putin, ABD’nin Guantanamo Üssü’nde tuttuğu mahkumlara atfen “Guantanamo’daki tutukluları serbest bırakıp savaşması için Suriye’ye gönderin, hiçbir fark yok” ifadelerini kullandı. (star)

HABERE YORUM KAT

1 Yorum