1. HABERLER

  2. HABER

  3. Rusya Yine Kıtalararası Nükleer Füze Denedi
Rusya Yine Kıtalararası Nükleer Füze Denedi

Rusya Yine Kıtalararası Nükleer Füze Denedi

Rusya, Kırım krizinden sonra ikinci defa kıtalar arası nükleer füze denemesi yaptı.

15 Nisan 2014 Salı 11:21A+A-

Ukrayna krizi devam ederken Rusya, Mart ayından bu yana ikinci kez nükleer başlıkla donatılabilen RS-24 tipi kıtalararası ikinci bir füze testi gerçekleştirdi. Rus Savunma Bakanlığı sözcüsü Igor Jegorow'un Interfax haber ajansına verdiği bilgiye göre, füze Rusya'nın kuzeyindeki uzay istasyonu Plessezk'te seyyar bir rampa üzerinden ateşlendi. Kısa bir süre sonra yaklaşık 9 bin km uzaklıktaki Kamçatka yarımadasında askeri tatbikat alanı Kura'ya düştü.

Jegorow, bu testle füze tekniğinin denendiğini, nükleer başlıklı füze ile Rusya'nın askeri gücünün, ülke güvenliğinin ve müttefiklerinin güvenliğinin artırılmasının hedeflendiğini söyledi. Hepsinden önce de ABD'nin Avrupa'da planladığı füze savunma sistemini aşma tekniğinin denendiğini belirtti.

RS-24 Jars model füzeler (NATO kodu: SS-27 Mod-2), eski Topol füzelerinin yerine yeni teknoloji ile üretiliyor. Askeri uzmanlar Rusya'nın füze denemesini Ukrayna krizinde Moskova'nın bir gövde gösterisi olarak değerlendirdi. Kırım'daki krizin artmasından sonra Mart ayı başında Rusya yine bir kıtalar arası füze denemesi yapmış, batılı ülkeler tarafından provokasyon olarak görülerüp eleştirilmişti.

 

HABERE YORUM KAT