1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Rusya, Suriye’nin Kuzeyine Özel Kuvvetlerini Yerleştiriyor
Rusya, Suriye’nin Kuzeyine Özel Kuvvetlerini Yerleştiriyor

Rusya, Suriye’nin Kuzeyine Özel Kuvvetlerini Yerleştiriyor

Suriye’deki muhalif liderler, Rusya’nın geçtiğimiz günlerde ülkenin kuzey batısına rejim saflarında savaşmak üzere özel kuvvetler konuşlandırdığını açıkladı.

19 Temmuz 2019 Cuma 19:51A+A-

Rusya’nın bölgede 2 aydan fazla süredir devam eden çatışmalarda muhaliflerin son kalesini elde etmek için çalıştığına dikkat çeken muhalifler, operasyonların Rus subay ve askerler tarafından yönetildiğini, keskin nişancı ve tanksavar füzeleri kullanıldığını söyledi. Moskova'nın geçtiğimiz Nisan ayı sonunda başlayan saldırılarda savaş alanına ilk defa kara birlikleri gönderdiğine de dikkat çekildi.

Rus kara kuvvetleri geçtiğimiz hafta muhaliflerin eline geçen Hama'nın kuzeyindeki stratejik Humeymat bölgesini kontrol altına almak için rejim güçleri ile birlikte savaşa katılırken, Ulusal Kurtuluş Cephesi Sözcüsü Naci Mustafa, “Bu özel Rus kuvvetleri şu anda meydanlarda bulunuyor” dedi.

Mustafa, “Esed güçleri başarısız olduğunda, Rusya doğrudan müdahale ediyor. Şimdi rejim güçlerinin başarısızlığının hemen ardından müdahalede bulunarak Rusya bölgeyi bombaladı” dedi.

İki aydan fazla bir süredir İdlib ilindeki ve çevresindeki Rus destekli operasyonlar, Rusya ve müttefiki Beşşar Esed’e pek fazla bir şey kazandırmadı. Bu, 2015'te Suriye'ye müdahalesinden bu yana Rusya lehine sonuçlanamayan nadir bir askeri saldırı oldu.

Bir muhalefet grubunun lideri, Moskova'nın bildirilmeyen bir sayıda bölgeye kara birliği konuşlandırmasının, ‘Kaplan Kuvvetleri’ olarak adlandırılan Suriye özel kuvvetlerinin önemli bir alan kazanamaması nedeniyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Öte yandan Ceyşu’l İzze’nin komutanı Cemil Salih, “Rejim kendini bir yol ayrımında buldu. Ruslardan destek istemek zorunda kaldı. Topçu mermileri ve havan toplarının boyutuna göre Rusların çok geniş alanları kontrol altına alması bekleniyor” dedi.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, Rusya liderliğindeki saldırılarda onlarca köy ve kasaba tahrip edildi. 300 binden fazla sivil güvenli bölgelere kaçmak zorunda kaldı.

Bir başka muhalefet yetkilisi, İran destekli kuvvetlerin, Rusya liderliğindeki saldırılara katılmaktan kaçındıklarını söyledi.

Şarku'l Avsat

 

HABERE YORUM KAT