1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Rusya Kırım'da Tatarları tutukluyor, Moskova'da PKK'yı ağırlıyor
Rusya Kırım'da Tatarları tutukluyor, Moskova'da PKK'yı ağırlıyor

Rusya Kırım'da Tatarları tutukluyor, Moskova'da PKK'yı ağırlıyor

Doğu Akdeniz'de iyice tırmanan Rusya-Türkiye ilişkileri bütün alanlarda geriliyor. Suriye ve Libya'da karşı karşıya olan Türkiye-Rusya ilişkileri Doğu Akdeniz'deki araştırmalar sonrasında Rusya'nın tamamen art niyetli girişimleriyle iyiden iyiye geriliyor

31 Ağustos 2020 Pazartesi 23:55A+A-

Rusya önce işgal sonra ilhak ettiği Kırım'da Tatarlara yönelik baskı politikalarını iyice yaygınlaştırıyor. Türkiye işgal ve ilhakı gayrı meşru gördüğünü belirtiyor ve bu sebeple Ukrayna ile yakın temaslar kuruyor.

Diğer taraftan Rusya Suriye'deki PKK/PYD ile olan ilişkilerini Türkiye'ye karşı açık bir şantaj olarak kullanıyor.

PKK/PYD'nin güdümündeki Suriye Demokratik Konseyi temsilcilerini Moskova'da misafir edip beraber poz veren Rusya Dışişleri temsilcilerine karşı Türkiye tepki gösterdi.

PKK/PYD gibi her türlü kullanıma açık lejyoner birliğini sadece Amerika değil Rusya, İran, Esed rejimi, BAE gibi pek çok devlet bazen açıkça bazen de örtülü bir biçimde himaye edip farklı operasyonlar için harekete geçiriyor.

Dışişleri Bakanlığından Rusya'daki görüşmeye tepki

Dışişleri Bakanlığı, PKK/YPG güdümündeki “Suriye Demokratik Konseyi” unsurlarından oluşan bir grubun Rusya Federasyonu’na davet edilmesini ve Rus resmî makamları tarafından üst düzeyde kabul edilmesini kaygıyla karşıladıklarını açıkladı.

Bakanlıktan PKK/YPG güdümündeki “Suriye Demokratik Konseyi” mensubu grubun Rusya Federasyonu’nu ziyareti ile ilgili yapılan açıklamada, "Terör örgütü PKK/YPG güdümündeki sözde ‘Suriye Demokratik Konseyi’ unsurlarından oluşan bir grubun Rusya Federasyonu’na davet edilmesini ve Rus resmî makamları tarafından üst düzeyde kabul edilmesini kaygıyla karşılıyoruz. PKK/YPG, izlediği terörist ve ayrılıkçı gündemle, fiilen kontrol ettiği alanlardaki yerel halka zulmeden, Suriye’nin toprak bütünlüğüne kasteden ve başta Türkiye olmak üzere, Suriye’nin komşularının milli güvenliğini tehdit eden bir terör örgütüdür" denildi.

Habertürk’ün naklettiğine göre, açıklamada, “Terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele etme ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün yanı sıra komşu ülkelerin milli güvenliğine de halel getirecek ayrılıkçı gündemlere karşı durma, Astana formatında bugüne dek düzenlenen yüksek düzeyli toplantılar sonunda yapılan ortak açıklamalarda kayıt altına alınan ortak bir taahhüttür. Nitekim, Astana garantörlerinin son olarak 25 Ağustos 2020 tarihinde Cenevre’de yaptıkları toplantı sonucu yapılan ortak açıklamada da gayrimeşru oluşumların bölücü gündemlerine karşı ortak tutum beyan edilmiştir.

Rusya Federasyonu’ndan, Astana ruhuna ve Astana formatındaki toplantılarda yapılan taahhütlere uygun olarak hareket etmesini ve terör örgütü PKK/YPG iltisaklı oluşumların gündemine hizmet edecek adımlardan kaçınmasını bekliyoruz.

Bu konudaki tepkimiz, siyasi istişareler için Moskova’yı ziyaret etmekte olan Bakan Yardımcımız Büyükelçi Sayın Sedat Önal başkanlığındaki heyetimiz tarafından da Rus makamlarına aktarılacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı: Kırım Tatar Türklerinin evlerine yapılan baskınları ve gözaltı uygulamalarını endişeyle izliyoruz

Diğer yandan Dışişleri Bakanlığı, Kırım Tatar Türklerinin evlerine yapılan baskın ve gözaltı uygulamalarının "sistematik baskı ve sindirme politikasının son örneği" olduğunu ve "endişe ile izlendiğini" açıkladı.

Hürriyet’in naklettiğine göre, Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Kırım'da bu sabah Kırım Tatar Türklerinin evlerine yapılan baskınları ve gözaltı uygulamalarını endişeyle izliyoruz." ifadesi kullanıldı.

Söz konusu gelişmenin, Kırım'ın 2014'te yasadışı ve gayrimeşru olarak ilhak edilmesinin ardından Kırım Tatarlarına uygulanan "sistematik baskı ve sindirme politikasının son örneği" olduğu kaydedilen açıklamada, "Türkiye, hak ve menfaatlerini barışçı yollarla savunan ve demokratik yöntemlerle seslerini duyurmaya çalışan soydaş Kırım Tatarlarının yanında olmayı her daim sürdürecektir." ifadelerine yer verildi.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT