1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ARAKAN

  4. Rohingya Müslümanları Davutoğlu'nu Gözyaşlarıyla Karşıladı
Rohingya Müslümanları Davutoğlu'nu Gözyaşlarıyla Karşıladı

Rohingya Müslümanları Davutoğlu'nu Gözyaşlarıyla Karşıladı

Rohingya Müslümanları, Arakan'daki kampları ziyaret eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na sarılarak gözyaşı döktü.

15 Kasım 2013 Cuma 18:14A+A-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Myanmar'daki Müslüman azınlığın durumuna ilişkin temaslarda bulunmak üzere bu ülkeye gelen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Rohingya Temas Grubu üyeleriyle Arakan eyaletindeki kampları ziyaret etti. 

Türkiye'nin yanı sıra Malezya, Endonezya, Mısır, Cibuti, Suudui Arabistan ve Bangladeş'ten temsilcilerin yer aldığı heyet, İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile Sitve kenti yakınlarındaki iki kampı ziyaret etti ve Rohingya Müslümanlarının sorunlarını dinledi. 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, kampta kalanların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Coşkulu kalabalık tarafından karşılanan Davutoğlu'na Müslüman kamp sakinleri ağlayarak sarıldı. Bakanın geçen yılki Arakan ziyaretini hatırlayanların da olması dikkati çekti. Davutoğlu, ikindi namazını da kamp ziyareti sırasında kıldı. 

Ziyaret kapsamında İİT Rohingya Temas Grubu üyelerine Myanmarlı yetkililer tarafından kamplarda yürütülen çalışmalara ilişkin birifing verildi. Heyet, Sitve'de Budistlerle de bir araya geldi. 

Davutoğlu: "Etnik ve mezhebi barış için atılması gereken adımları aktardık"

Ziyaretin ardından Sitve Havaalanı'nda açıklama yapan Davutoğlu, İİT heyetiyle dün Naypidav'da Myanmarlı yetkililerle yoğun temaslar gerçekleştirdiklerini, bugün de Arakan’a geldiklerini belirtti. Bakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Arakan’da yoğun bir temas trafiği içinde bir taraftan Arakanlı Müslüman kardeşlerimizle, Rohingya Müslümanlarıyla buluştuk. Cuma namazını birlikte kıldık, kampları ziyaret ettik, onların dertlerini dinledik. Diğer taraftan da Budist toplumun önde gelenleriyle uzun iki görüşme yaptık. İki tarafı da dinleyerek onlara etnik ve mezhebi barışın sağlanabilmesi için atılması gereken adımlar konusunda İİT’nin yapacağı çalışmaları, ayrıca Türkiye’nin yapmakta olduğu çalışmaları aktarma imkanı bulduk. Son derece faydalı bir ziyaret oldu."

Bakan Davutoğlu, Müslüman toplumun liderleriyle insani yardım konusunda neler yapılabileceği hususunu incelediklerini, Myanmarlı yetkililerle de özellikle vatandaşlık konusunda atılması gereken adımları istişare ettiklerini kaydetti.

Bölgeyi geçen yıl da ziyaret ettiğini hatırlatan Davutoğlu, “O günden bugüne şartlarda biraz olsun iyileşme var. Ancak daha yapılması gereken çok husus var" dedi.

Davutoğlu, Türkiye'nin Arakan'a desteğinin süreceğini de ifade ederek, "Burada bizi kucaklayan kardeşlerimiz, ikinci kez gelmemizden ve onları unutmamış olmamızdan büyük bir memnuniyet duydular. Biz de bundan sonra da bu ziyaretlerimizi sürdüreceğimizi ve her zaman Arakanlı kardeşlerimize sahip çıkacağımızı ifade ettik" diye konuştu. 

davutoglu_1-jpg20131115164803.jpg

davutoglu_2-jpg20131115164803.jpg

davutoglu_3-jpg20131115164803.jpg

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum