1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Rıdvan Kaya’dan Koray Çalışkan’a Mektup
Rıdvan Kaya’dan Koray Çalışkan’a Mektup

Rıdvan Kaya’dan Koray Çalışkan’a Mektup

Dün akşam CNN Türk’te yayınlanan “Tarafsız Bölge” programında Rıdvan Kaya ile Koray Çalışkan arasında “Mursi döneminde tutuklanan gazeteci oldu mu?” tartışması yaşandı.

09 Temmuz 2013 Salı 18:26A+A-

HAKSÖZ-HABER

CNN Türk’te yayınlanan ve Ahmet Hakan Coşkun’un sunduğu “Tarafsız Bölge” programında dün akşam Mısır’daki askerî darbe konusu tartışıldı. Programa konuk olarak Mustafa Akyol, Koray Çalışkan, Rıdvan Kaya, Murat Somer ve Ceren Kenar katıldı.

Koray Çalışkan’ın yer yer İhvan hakkında verdiği bilgi yanlışlarını düzeltmek durumunda kalan Rıdvan Kaya ile arasında “Mursi döneminde tutuklanan gazeteci oldu mu?” tartışması yaşandı.

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, Koray Çalışkan’ın “Mursi döneminde basına yönelik baskı Mübarek dönemine oranla daha fazla oldu!” iddiasının temelsiz olduğunu belirtti. Kaya, Çalışkan’a “Mursi döneminde tutuklanan gazeteci var mı?” sorusunu yöneltti. Çalışkan, bu soru karşısında sessiz kaldı ve cevap veremedi.

Programın ilerleyen bölümlerinde, konuyu araştırdığını söyleyen Çalışkan, Mursi döneminde tutuklandıklarını iddia ettiği gazetecilerin isimlerini verdi. Fakat programın sonuna gelinmişti ve mesele bu şekilde kapandı.

Konuyla ilgili Rıdvan Kaya, bugün Koray Çalışkan’a bir mektup gönderdi. İşte o mektup:

***

Sayın Koray Çalışkan,

Dün akşam konuk olarak katıldığımız Tarafsız Bölge programında konuşmanız sırasında mealen Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin otoriter bir rejim yönelimi içinde olduğuna ilişkin sözler sarfetmiş, bu bağlamda basına ve sivil topluma yönelik baskılardan söz etmiştiniz. Bu yaklaşımınıza itirazla Mursi döneminde Mısır'da hapse atılan tek bir gazetecinin olup olmadığını sormuş ve olmadığını iddia etmiştim.

Programın devamında The Committee to Protect Journalists adlı kuruluşun kayıtlarına atıfla bazı gazetecilerin isimlerini sayarak bu kişilerin hepsinin Mursi döneminde 1 yıldan fazla ceza alıp, hapsedildiğini ifade etmiş ve beni de kesin bilgi sahibi olmadığım bir konuda iddialı cümlelerle muhatabını sigaya çekmeye çalışmakla itham etmiştiniz.

Bahsettiğiniz kaynağa baktığımda nedense sizin ulaştığınız bilgilere ben ulaşamadım. Bilakis aynı kaynakta sizin ifade ettiğinizden farklı bilgilere ulaştım.

Öncelikle 23 Ağustos 2012 tarihinde, yani Muhammed Mursi'nin cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasından çok kısa bir süre sonra yaşanan bir gelişmeye dikkatinizi çekmek isterim. Giza kentindeki bir mahkemenin ed-Dustur gazetesinden İslam Afifi isimli gazeteciyi Cumhurbaşkanını aşağıladığı için tutuklaması üzerine, Mursi yasama yetkisini kullanarak, gazetecilerin yazdıkları yazılarından ötürü tutuklu yargılanmalarını engelleyen bir kararname yayınlamıştır. Konuyla ilgili olarak Milliyet gazetesinin ve BBC'nin haberlerine ek olarak sizin de referans gösterdiğiniz CPJ'in Mursi'ye bu kararından ötürü memnuniyetini bildirdiğine dair haber linklerini paylaşıyorum.

( http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2012/08/120824_egyptsjournalist.shtml?print=1;

http://dunya.milliyet.com.tr/misir-da-artik-gazeteci-tutuklanmayacak/dunya/dunyadetay/25.08.2012/1586043/default.htm

http://www.cpj.org/2012/08/in-egypt-morsi-bans-pre-trial-detention-of-journal.php )

Tevfik Ukaşe isimli gazetecinin ne zaman hapsedildiğini ben öğrenemedim, zahmet olmaz da bildirirseniz, araştırırım. Mısır'da Mübarek yanlısı olarak bilinen ve halkı İhvana karşı ordunun yanında saf tutmaya yönelik çağrılarıyla tanınan bir kişi olan Tevfik Ukaşe'ye sahibi olduğu el-Farian adlı kanalda yayınlanan hakaretleri nedeniyle Luxor'da 25 Ekim 2012 tarihinde bir mahkeme tarafından gıyabında 4 ay hapis cezası verilmiş fakat bu ceza temyize gitmiş.

(http://www.cpj.org/2012/10/egyptian-court-sentences-journalist-to-jail-for-de.php)

Mursi Haziran 2012'de yapılan seçimler sonrasında cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu. Referans verdiğiniz CPJ verilerine baktığımızda 2012 yılında dünya genelinde tutuklu gazetecilerle ilgili rakamlar arasında Mısır'la ilgili herhangi bir verinin olmadığını, yani Mısır'da tutuklu gazeteci bulunmadığını görüyoruz. 2013 yılı verileri yayınlanmadığı için bu konuyla ilgili bir şey söyleyemeyeceğim. (http://www.cpj.org/imprisoned/2012.php)

Yine referans gösterdiğiniz kurumun sayfasında Nisan başında Mursi'nin aleyhinde yapılan yayınlar nedeniyle daha önce suç duyurunda bulunduğu tüm gazeteciler hakkında suç duyurularını geri çektiğine ve bu kararı üzerine CPJ'in memnuniyet bildirdiğine ilişkin bilginin de dikkat çekici olduğunu belirteyim.

(http://www.cpj.org/2013/04/cpj-cautiously-welcomes-morsis-step-to-drop-anti-p.php  )

Koray Bey,

Muhammed Mursi'nin basına yönelik olarak Mübarek döneminde bile görülmemiş bir baskı politikası uyguladığına, basının Mübarek döneminden çok daha kötü şartlara tabi tutulduğuna ilişkin sözlerinizi büyük bir haksızlık olarak gördüm. Bu yaklaşımınıza itirazımı ifade etmek üzere size somut olarak şunu sordum: Mursi döneminde hapsedilmiş bir gazeteci var mı?

Programın devamında üç kişinin ismini vererek pek çok gazetecinin ceza alıp hapsedildiğini söylediniz. Referans verdiğiniz kurumun sayfasına baktığımda Mursi döneminde hapse atılmış isimlerle ilgili ben bir bilgi göremiyorum. Bu konuda program esnasında ismini zikrettiğiniz gazeteciler ve daha başkalarıyla ilgili somut verilere sahipseniz bunu ortaya koymanızı, aksi durumda program esnasında bana ve dolaylı biçimde Ceren Hanım'a yönelttiğiniz eleştiriyi geri çekmenizi rica ediyorum.

 

HABERE YORUM KAT

6 Yorum