1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Rakamlar 'ekonomi iyiye gitmiyor' diyor iktidar ne bekliyor!
Rakamlar 'ekonomi iyiye gitmiyor' diyor iktidar ne bekliyor!

Rakamlar 'ekonomi iyiye gitmiyor' diyor iktidar ne bekliyor!

Son 18 yılın en düşük seviyesine varan tüketici güven endeksi rakamları iktidarın ekonomi politikalarında doğru gitmeyen bir şeyler olduğunu söylüyor. ‘Vatandaşın ekonomiye güveni kalmıyor’ diyen tabloyu tersine çevirmesi gereken de yine iktidar!

23 Nisan 2022 Cumartesi 09:03A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Perşembe günü açıkladığı verilere göre mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi nisan ayında 67.3 düzeyine geriledi. Son 18 yılın yani bugüne kadar yapılan ölçümlerin en düşük seviyesi oldu bu rakam.

“İşler iyi gitmiyor, vatandaşın ekonomiye güveni kalmıyor…” diyen bu tablo karşısında sessizce seçimleri beklemek doğru bir tercih değil. Seçimlerin sonucunu da eğer önlem alınmazsa şimdiden açıklayan bir başka ‘tablo’ ile karşı karşıya kalacak iktidarın ekonomiyi iyileştirmek için daha çok çabalaması gerekiyor.

Tüketici güven endeksi sıfır ile 200 arasında değer alabiliyor ve 100’ün üstü iyimserliğe, 100’ün altı ise kötümserliğe işaret ediyor. 100, ne iyimser ne kötümser olunduğunu ifade ediyor. TÜİK ve Merkez Bankası’nın ortaklaşa devletin tüm kaynaklarını kontrol ederek yaptıkları bu araştırmanın iktidar tarafından bir an önce dikkate alınması gerekiyor.

Nisandaki 67.3 şimdiye kadar oluşmuş en düşük değer. Bu endeksin oluşturulmaya başlandığı 2004 yılının ocak ayından bu yılın nisanına kadarki en düşük değer aslında. 220 aylık süreçte peki ilk kez bu kadar düşük bir rakam ortaya çıktı ancak şunu da belirtmek gerekiyor Tüketici güven endeksi sadece 7 defa 100’ün üstüne çıkabildi.

Yine de burada önemli olan şey şu: İktidar ekonomiye güvenin (ilk kez) bu kadar çok düştüğü, iktidara olan güvenin zedelendiği bir atmosferde hala olumlu işlere, ekonomik adımlara girişmiyor. “Yapacağız, edeceğiz, Aralık’ı bekleyin” diyerek ekonomideki kötü gidişatı durdurmadığı gibi plan pazarlamasında bulunan ekonomi bakanları ile toplum karşısına çıkmaktan çekinmiyor.

Kamuoyunda adalete olan güven, ekonomiye olan itimat ve beklentiler o kadar düşük ki toplumun yaşanan siyasi polemiklere yaklaşımında bunu görmek mümkün. Seçimlere saklanmış olumsuzluklar silsilesi ile bir yerlerde pazara çıkarılan umut arasında adeta uçurum var.

Kamuoyunun siyasilerin açıklamalarına yaklaşımda, ekonomik rakamların düzeleceğine dair olan beklentide iktidar kadar inançlı olmadığı görülüyor. İktidar, olumsuz ve karamsar bu tablolardan ders çıkarmamaya devam ederse sonucun kendisi adına beklentilerini karşılamayacak düzeyde olacağı görülüyor.

HABERE YORUM KAT

4 Yorum