1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. PYD'ye Destek İçin İncirlik'ten Uçak Kalkıyor!
PYD'ye Destek İçin İncirlik'ten Uçak Kalkıyor!

PYD'ye Destek İçin İncirlik'ten Uçak Kalkıyor!

ABD askerleri, kollarına YPG arması takıp İncirlik'ten kalkan uçaklara koordinat veriyor. IŞİD'e karşı ÖSO için türlü havalanmayan uçaklar, PYD için gece gündüz nöbette. IŞİD ise tüm güçleriyle Halep'in kuzeyindeki direnişçilere saldırıyor.

28 Mayıs 2016 Cumartesi 06:27A+A-

Cihat Arpacık / Yeni Şafak

PKK'nın Suriye’deki uzantısı PYD militanlarının IŞİD'in kontrolünde bulunan Rakka'ya yönelik gerçekleştirdiği operasyonlara katılan ABD askerlerinin 30'u Afganistan'daki Bagram Hava Üssü'nden getirildi.

Rakka saldırılarına aktif olarak katılan ve PYD militanlarıyla pikapta çekilmiş fotoğrafları ajanslara düşen ABD askerlerinin, üniformalarına PYD'nin askerî yapılanması YPG'nin armasını diktikleri gözlenmişti. Türkiye'nin üst düzey tepkisine yol açan fotoğrafla birlikte PYD ile ABD'nin aktif işbirliği en net biçimde gözler önüne serilmiş oldu.

ABD Askerleri Afganistan'dan Geldi!

Daha önce de ABD askerlerinin Suriye'de PYD'li militanlara eğitim ve danışmanlık hizmeti verdiği biliniyordu ama ABD askerleri ilk kez çatışma sahasında görüntülendi.

Sahaya aktif olarak inen ABD askerlerinin, Afganistan'da başkent Kabil'e yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Bagram Hava Üssü'nde görevli oldukları, Rakka saldırıları için özel görevle Suriye'ye getirildikleri öğrenildi.

Afganistan'da katıldıkları çatışmalarda çok sayıda müslümanı katlederek “tecrübe” kazanan ABD askerleri, Rakka'yı IŞİD’den alıp PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’ye vermek için savaşıyor.

ABD Askerleri İncirlik'teki Uçaklara Koordinat Veriyor!

Rakka'da görevli ABD askerlerinin ana görevinin, “IŞİD'e karşı” koalisyon adı altında ABD öncülüğünde yapılandırılan uluslararası askerî koalisyona bağlı uçaklara hedef koordinatı göndermek ve doğrulamasını yapmak olduğu ifade ediliyor.

Suriye'deki IŞİD hedeflerini vuran koalisyon uçakları Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nden kalkarak PYD militanlarına destek veriyor. Öte yandan Suriye'deki PYD kantonlarına silah ve lojistik araçları da İncirlik Hava Üssü'nde görevli ABD askerleri tarafından yapılıyor. ABD uçakları daha önce PYD militanlarına tonlarca silah ve mühimmat göndermişti.

Hezimet: 300 Militan Öldü

PYD, IŞİD'in merkez karargâhı Rakka'ya ABD desteğiyle düzenlediği operasyonunun ilk günlerinde büyük bir fiyasko yaşadı.

Edinilen bilgiye göre, ABD hava desteğinin de yetersiz kaldığı operasyonda 150'si PYD/YPG'li olmak üzere operasyonu yürüten PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) militanları toplamda 300 kayıp verdi. Hezimetin ardından bazı Arap aşiretleri SDG'yi terk etti.

Uzun süredir planlanan Rakka operasyonu, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel'in Kobani ve Ankara temaslarının ardından salı günü başlamıştı. Hâlen devam eden harekâta, SDG'ye bağlı Ahrar Rakka ve Liva et-Tahrir güçlerinden yaklaşık 12 bin savaşçının katıldığı ileri sürülmüştü.

ABD, PYD’ye Büyük Umutlar Bağlıyor!

PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD öncülüğündeki harekât, Kobani'nin güneyindeki Ayn İsa kasabasından başladı. Rakka kuzeyden kuşatıldı. Operasyona, ABD öncülüğündeki bazı koalisyon ülkeleri de hava desteği verdi.

Harekâtın başlamasının üzerinden henüz sâdece 4 gün geçmişken, PYD öncülüğünde bir fiyaskonun yaşandığı vurgulanıyor. ABD, Rakka harekâtının başarıya ulaşacağı yönünde büyük umutlar besliyordu. Verilen büyük kaybın ardından ABD'nin PYD ile kurduğu ortaklığı yeniden gözden geçireceği konuşuluyor.

ABD Çark Etti: YPG Armaları Sökülecek

Önceki gün Suriye'deki ABD askerlerinin PYD’nin silahlı kanadı YPG armalı üniforma ile poz vermesini olağan karşılayan ABD, Ankara'dan gelen tepki üzerine dün çark etti.

“IŞİD karşıtı” adı altındaki koalisyonun sözcüsü ABD’li komutan Steve Warren, “YPG armalarını taşımaları yetkileri dâhilinde değil ve uygunsuz. Askerlerin bu armaları sökmesi talimatını verdik. Durum düzeltildi ve onaylanmadığını iletmek için müttefiklerimizle irtibat kurduk.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner ise YPG ile PKK'nın bağları olduğunu kabûl ederek “Kategorik olarak hiçbir bağ yok diyemeyiz fakat YPG, PKK'dan farklı bir oluşumdur. YPG ile çalışmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

PYD'ye Var ÖSO'ya Yok!

PYD'ye İncirlik'te bulunan uçaklarıyla her türlü desteği veren ABD, Halep'in kuzeyinde IŞİD'le mücadele eden Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) ise yeterli ölçüde hava desteği sağlamıyor.

Direnişçiler, kuzey bölgelerdeki cephelerde savaşarak ilerlediklerini, ancak bu sırada hava desteği istedikleri ABD'nin, “hava şartları”nı veya başka bahaneler öne sürerek savaş jetleriyle operasyondan kaçtığını belirtiyor.

Hava desteğinin türlü bahanelerle kesilmesi ise IŞİD'in kaybettiği bölgeleri geri almasının önünü açıyor.

Yerel kaynaklar Kobani ve Tel Abyad'da PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD'ye verilen hava desteğinin Suriye muhalefetine verilmediğini vurguluyor.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum