1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. PYD’nin Federasyon İlanı İşbirlikçisi Demokratik Suriye Meclisi'ni Böldü!
PYD’nin Federasyon İlanı İşbirlikçisi Demokratik Suriye Meclisi'ni Böldü!

PYD’nin Federasyon İlanı İşbirlikçisi Demokratik Suriye Meclisi'ni Böldü!

PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde federal bölge ilan etmesi, örgütün başını çektiği Demokratik Suriye Meclisi'nde kriz yarattı. Demokratik Suriye Meclisi'nin Arap Eş Başkanı Heysem Menna görevi bıraktı!

06 Nisan 2016 Çarşamba 13:12A+A-

PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde 'federal bölge' ilan etmesinin ardından, PYD'nin başını çektiği Demokratik Suriye Meclisi'nin (DSM) tepesinde çatlak yarattı. Esed’e yakın Kürt ve Arap grupların katılımıyla Aralık ayında kurulan Demokratik Suriye Meclisi'nin Arap Eş Başkanı Heysem Menna görevinden çekildiğini açıkladı.

Menna, PYD'nin 17 Mart'taki 'federal bölge' ilanına tepki gösterip, "Demokratik Suriye Meclisi eş başkanlığından çekildim. 17 Mart'taki deklarasyon feshedilinceye kadar da bu göreve geri dönmeyeceğim" açıklamasını yaptı.

Paris'te yaşayan yazar Heysem Menna, yurtdışında insan hakları aktivistliği yaptı. Suriye'de ayaklanmanın ardından Ulusal Koordinasyon Komitelerinde aktif rol aldı.

Menna, Cenevre görüşmelerine PYD'nin çağrılmamasına en yoğun itirazı getiren kişilerdendi.

PYD'nin Cenevre'ye davet edilmemesi halinde DSM'nin de gitmeyeceğini açıklamıştı.

Federal bölge ilânı

PKK'nın Suriye'deki kolu PYD, ülkenin kuzeyinde 17 Mart tarihinde bir deklarasyonla federal sistem ilan etmişti. PYD kontrolündeki Kobani kantonu Dış İlişkiler Sorumlusu Yardımcısı İdris Nassan, "Bu deklarasyon, Kürtler ve diğer grupların oluşturduğu öz yönetimin çerçevesinin genişletilmesi anlamına geliyor" demiş, bölgenin isminin "Kuzey Suriye Federasyonu" olacağını söylemişti.

Federasyon ilanı, PYD'nin Ocak 2014'te kabul ettiği, 'Anayasa'ya dayanıyor. Örgüt, 'bu Anayasa' ile Suriye'nin kuzeyinde 'Demokratik Özerk Yönetim' ilân etmişti. 'Anayasa'da yoğunlukla Kürtlerin yaşadığı kuzeydeki bölgenin Cizre, Kobani ve Afrin olmak üzere 3 kantona ayrıldığı ve Anayasa'da bu kantonların Suriye topraklarının bir parçası olduğuna vurgu yapılmıştı. PYD'nin silahlı kanadı YPG için de ayrı bir madde ayrılmış; o maddeye göre, YPG, Özerk Yönetim'in savunma gücü olarak kabul edilmişti.

KAYNAK: AFP VE HAKSÖZ-HABER

HABERE YORUM KAT