1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. PYD Gözünü Halep'e Dikti!
PYD Gözünü Halep'e Dikti!

PYD Gözünü Halep'e Dikti!

PYD’ye bağlı “Suriye Demokratik Ulusal Birliği”, Halep ve Rakka gibi şehirlerin “Türkmenlerle Arapların işgali altında bulunduğu” ve “Kürtlerin kendine ait toprakları yeniden ele geçirmesi gerektiği”ne dair bir bildiri yayımladı.

15 Haziran 2016 Çarşamba 05:00A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

“Suriye Demokratik Ulusal Birliği” (SDUB), Halep ve Rakka gibi bölgelerin “İslâmî fetih adı altında” Türkmen ve Araplar tarafından işgal edildiğini iddia etti.

PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD'nin siyasî kanadı olarak kurulan ve merkezi Afrin'de bulunan SDUB, bir bildiri yayımlayarak, Rakka ve Halep bölgelerinin Türkmen ve Araplar tarafından tarihî süreç içerisinde işgal edildiğini, Kürtlerin “kendilerine ait topraklar”ı yeniden ele geçirmesinin zorunlu olduğunu, “işgal edilen bölgeler”den Türkmen ve Arapların çıkarılması gerektiğini savundu.

PYD'nin tek taraflı kanton ilan ettiği Afrin'de faaliyet gösteren SDUB, Halep ve Rakka bölgelerinde Türkmen, Arap, Ermeni, Asuri, Süryani, Ezidi ve diğer tüm etnik unsurların azınlık olduğunu, bölgede “federal sistem”in zorunluluk arz ettiğini öne sürdü.

“Türkmenler ve Araplar Sonradan Geldiler” İddiası!

Bildiride, özellikle Halep kent ve kırsalının “Kürt bölgesi” olduğu vurgulandı. Diğer etnik unsurların ise bölgeye sonradan “İslâmî fetihlerle” yerleştirildiği iddiasında bulunuldu. Aynı bildiride Türkmenlerin “Osmanlı dönemi bakiyesi” olduğu, Arapların ise Emevi-Abbasi dönemlerinde Arap Yarımadası'ndan İslâmî fetihlerle bölgeye geldiği belirtildi.

Kürtler dışında tüm etnik grupların “azınlık” olarak gösterildiği bildiride, Azez, Tel Rıfat, Cerablus, el-Bab, Menbic gibi birçok yerin de Kürt beldeleri olduğu ve birçoğunun asimile edilerek Türkmen ve Arap bölgelerine dönüştüğü savunuldu.

“Federalizmin Önündeki Tek Engel Türkiye”

Türkiye'yi güneyden kuşatma planı doğrultusunda Suriye'nin kuzeyinde oluşturulmaya çalışılan ve ABD tarafından PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD'ye ihale edilen haritanın en batısında Afrin kantonu bulunuyor.

alaaddin_el-halid.jpgTürkmen ve Arapların bölgede “işgalci” gibi gösterildiği bildiriyi yayımlayan SDUB, 2014 yılından beri Afrin'de faaliyet gösteriyor. Söz konusu kuruluş, ABD'nin stratejik ortağı PYD’nin işgal ettiği toprakların nüfus yapısını değiştirmesi ve sivilleri göçe zorlamasının da siyasî hazırlayıcısı olarak gösteriliyor. Genel sekreterliğini Alaaddin el-Halid'in (Fotoğraf ona ait.) yaptığı oluşumun tamamına yakını
PYD'lilerden oluşuyor. Kurum başta Kamışlı, Afrin, Tel Abyad, Kobani (Ayn el-Arab) olmak üzere PYD tarafından işgal edilen tüm bölgelerde eşzamanlı “federasyon” ilanına hazırlanıyor.

Bildiride “federalizm”in getireceği kazanımlar sıralanırken, bölgeyi kuşatacak “federal sistem”in önündeki tek engelin ise Türkiye olduğu özellikle vurgulanıyor.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum