1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KAZAKİSTAN

  4. Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’i ne kadar ciddiye alıyor?
Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’i ne kadar ciddiye alıyor?

Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’i ne kadar ciddiye alıyor?

Kazakistan’da Rusya’ya ait olan askeri birlikler devletin bekasını koruyor!

08 Ocak 2022 Cumartesi 18:31A+A-

HAKSÖZ HABER

Kazakistan’da yaşanan olaylar tüm dünyanın gündeminde. Kazakistan devletinin baskıcı politikalarından şikayetçi olan Kazak halkı ülkenin çeşitli şehirlerinde geniş katılımlı gösteriler düzenliyor. Gösterilerde bir takım aşırılıkların yaşandığı da gelen bilgiler arasında.

Kazakistan devletinin yetkili isimler ise gösterilere katılanların esir alınmayacağını yani merhamet edilmeden öldüreceklerini açık açık ifade etti. Göstericilerin terörist olduğunu söyleyen Tokayev, Orta Doğu’dan gelen militanlara bile dikkat çekti!

En nihayetin Putin’e sığınan Tokayev, Rusya’nın başını çektiği askeri birlikleri Kazakistan’a davet etti. Esed’in Putin’i Suriye’ye çağırması 3 sene sürmüştü. Tokayev ise Putin’siz üç gün dayanamadı!

Peki, Putin ile Tokayev’in ilişkisi nasıl? Esed’e amiyane tabirle söylemek gerekirse bir süs köpeği muamelesi yapan Putin, Tokayev’i de pek ciddiye almıyor.

GZT ekibinin paylaştığı bir videoda 2019 senesinde bir konferansta konuşmacı olan Tokayev, nükleer silahların kullanımı noktasındaki endişelerini dile getiriyor. Modern dünyada nükleer silahların güvenlik endişesi oluşturduğunu ve ekonomik gelişmeyi engellediğini ifade eden Tokayev’in sözleri Putin tarafından bölünüyor. Putin, Tokayev’i mizah malzemesi yaparak “Saddam Hüseyin de aynısını söylüyordu” diyerek kendince komiklik yapıyor.

Devlet başkanlarının katılımcı olduğu toplantıda ortaya konan bu tablo Putin’in Tokayev’e işin özünde Rusya’nın Kazakistan’a olan yaklaşımını özetleyen cinsten! "Siz bunun böyle dediğine bakmayın" misali Tokayev'i iğneleyen Putin, Esed rejiminden Belarus'una oradan Kazakistan ve Kırgızistan'a kadar çok geniş bir coğrafya üzerinde tahakküm kuruyor!

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum