1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Putin, ‘dünya beşten büyük değildir’
Putin, ‘dünya beşten büyük değildir’

Putin, ‘dünya beşten büyük değildir’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Dünya beşten büyüktür' görüşüne katılıp katılmadığı sorulunca, "Hayır" cevabını verdi.

22 Ekim 2021 Cuma 00:45A+A-

HAKSÖZ HABER

Valday Uluslararası Tartışma Kulübü 18. Toplantısı'na katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Dünya beşten büyüktür' sözleri sorulunca “Hayır” cevabını verdiği aktarıldı.

Suriye ve Libya'da halen bombalı katliamlara imza atan Putin, "Erdoğan kısa süre önce Rusya'ya geldi ve görüştük. Bana bununla ilgili tezini sundu. Elbette hepsini okumadım ancak bazı fikirleri ele aldık. Bu arada o iyi bir analist. Türkiye liderinin neden bunları söylediği anlaşılır bir şey. Zira Türkiye'nin de Güvenlik Konseyi daimi üyesi olabileceğini düşünüyor. Ancak buna Rusya tek başına karar veremez, oy birliği gerekiyor. Hindistan, Güney Afrika gibi ülkeler de var. Önemli olan dengeyi sağlayabilmek. Erdoğan'a da söylediğim gibi, eğer daimi üyelerin haklarını ellerinden alırsak, BM 'ölür'. Uluslar birliğine dönüşür ve sona erer. Sadece bir tartışma platformuna dönüşür. Valday Tartışma Kulübü 2 olur" dedi.

Suriye, Çeçenistan, Libya ve Afganistan'da Müslümanlara yaşattığı acıların haddi hesabı olmayan, zehirli kimyasal silahları Müslümanların üzerinde deneyen ve katil Esed'e verdiği destek nedeniyle uluslararası mahkemeler karşısına çıkması gereken Rusya Devlet Başkanı Putin'e "dostum" dediği hafızalardan silinmemişken Putin, ülkesinin BM'deki ayrıcalıklı pozisyonunu korumaya devam etmek istediğini ifade etti.

Putin ayrıca, "Ancak Güvenlik Konseyi'ni temelini yıkmadan bir değişiklik yapılması gerekiyor, zira bugün Güvenlik Konseyi, BM'nin anlamıdır. Daimi üyeler var, onların hakları var. Güvenlik Konseyi'nde temsil edilip daimi üye olmayanlar var. Dolayısıyla bu yapıyı nasıl daha dengeli, etkin kılacağımızı düşünmeliyiz. Bu açıdan Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı. BM 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kuruldu ve o zaman farklı güç dengeleri vardı. Artık bu değişti. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Elbette bunların hepsini tartışmalıyız ancak reform yolunda hata yapılmasına izin vermemeliyiz."

Yüzbinlerce Müslümanı yıllardır katleden, Suriye ve Libya’da aktif çatışmalarda Müslümanların karşısında pozisyon almayı misyon edinen Vladimir Putin konuşması esnasında batıya göz kırpmayı da ihmal etmedi.

Türkiye'nin 'İdlib bombalanırken dahi' ısrarla Rusya yanlısı siyaset izlediği geçtiğimiz haftalar da göz önüne alındığında, Putin tarafından sarf edilen bu sözlerin hangi kefeye konulacağı merak ediliyor. 

Her fırsatta Türkiye ve Müslümanların karşısında yer alan, Mısır'da darbeci diktatör Sisi'yi, Suriye'de katil Esed ve PKK/YPG'yi, Libya'da darbeci Hafter'i ve Türkiye'ye karşı İsrail'i tercih eden bir ülke ve liderinden elbette dostluk beklenmeyeceği, laf ile dahi olsa böyle bir söylemin dile getirilmemesi gerektiği bunca yaşanan olaya rağmen anlaşılamıyor mu? 

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum