1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Postmodern Darbe Diyenler Dangalaktır” Demişti
“Postmodern Darbe Diyenler Dangalaktır” Demişti

“Postmodern Darbe Diyenler Dangalaktır” Demişti

İsmail Hakkı Karadayı, 28 Şubat süreciyle ilgili Araştırma Komisyonu'na bilgi vermişti. İşte gelişmeler...

03 Ocak 2013 Perşembe 15:33A+A-

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili'nin talimatı doğrultusunda eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın İstanbul Fenerbahçe Orduevi yanındaki lojmanına polis gönderildi.

Buradan polis eşliğinde geldiği Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda sağlık kontrolünden geçirilen Karadayı, yine geniş güvenlik önlemleri altında Atatürk Havalimanı'na getirildi. THY'ye ait yolcu uçağı ile saat 13.50'de Esenboğa Havaalanı'na inen Karadayı, ifadesi alınmak üzere polis nezaretinde Ankara Adliyesi'ne getirildi.

28 Şubat iddianamesinin, Karadayı'nın ifadesiyle şekilleneceği ve son halini alacağı belirtildi.

Karadayı'nın Avukatı: Gözaltı Kararı Yok

İsmail Hakkı Karadayı'nın avukatı Erol Yılmaz Aras ise müvekkili hakkında herhangi bir gözaltı ya da arama kararı bulunmadığını belirterek ''Şüpheli sıfatıyla ifade verilmek üzere Ankara'ya yapılan bir davet var" dedi.

Bozdağ: Adli Süreç Devam Ediyor

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Karadayı'nın ifadeye çağrılmasıyla ilgili, ''Devam eden adli bir süreç. Adli süreç devam ettiği için şimdi işin özüne dair bir yorum yapmamız doğru olmaz. Süreci hep beraber görmekte fayda var'' dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de ''Türkiye normalleşirken, daha güçlü demokrasiye doğru yol alınırken geçmişte yaşanmış olan demokrasi ve hukuk dışı uygulamaların hesabının sorulmaması mümkün değildir'' diye konuştu.

28 ŞUBAT SORUŞTURMASI

''Postmodern darbe'' olarak da adlandırılan 28 Şubat'a ilişkin soruşturma, Ankara Barosu'na kayıtlı avukat Yunus Akyol'un suç duyurusunun ardından başlatıldı.

TMK'nın 10. maddesiyle görevli Ankara cumhuriyet savcıları Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ilk gözaltılar 12 Nisan 2012'de gerçekleştirildi.

28 Şubat soruşturmasında bugüne kadar emekli Orgeneraller Çevik Bir, Fevzi Türkeri, İlhan Kılıç, Hikmet Köksal, Ahmet Çörekçi, Çetin Doğan, Teoman Koman; Korgeneraller Yıldırım Türker, Tevfik Özkılınç, Mustafa Bıyık ile emekli Korgeneral, MHP Milletvekili Engin Alan ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de aralarında bulunduğu 62 zanlı tutuklandı.

Demirel ve Karadayı Hakkında Suç Duyurusu

28 Şubat süreciyle ilgili dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı hakkında, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Ankara Şube Başkanı Abdurrahman Çeliker'in de aralarında bulunduğu 3 kişi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

Soruşturma kapsamında tutuklanan emekli Orgeneral Çevik Bir de Karadayı hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

“Postmodern Darbe Diyenler Dangalaktır”

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun 28 Şubat'ı araştıran alt komisyonu dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'yı 25 Haziran 2012'de Dolmabahçe Sarayı'nın yönetim binasında dinlemişti. 

Darbelerle ilgili alt komisyonun sorularını cevaplandıran Karadayı, ilk kez 28 Şubat süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu.

"Batı Çalışma Grubundan Haberim Yok"

Batı Çalışma Grubu'ndan haberinin olmadığını iddia eden Karadayı, 28 Şubat'a "darbe" ya da "postmodern darbe" demediğini belirtmişti.

"Onu Diyen Dangalaktır"

Milletvekillerinin 'postmodern' darbe diyen dönemin generallerini hatırlatması üzerine ise Karadayı, "Kim söylediyse onu diyenler dangalaktır" ifadesini kullanmıştı.

Dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Erol Özkasnak, 28 Şubat için "postmodern" ifadesini kullanan ilk kişi olmuştu.

Sincan'da Tankların Geçirilmesi İçin "Rutin Bir Olay" Demişti

Sincan'da tankların yürümesini "NATO kapsamında rutin bir olay" olarak niteleyen Karadayı, "Sabah erkenden birkaç tank arıza yapınca halk tesadüfen gördü. Her kurumda olduğu gibi bizde de boşboğazlar var. 'Balans ayarı yaptık.' diyerek 28 Şubat'la durumu ilişkilendirdiler. Tankların 28 Şubat'la ilgisi yoktu." savunmasını yapmıştı.

"Artık Türkiye'de bir darbe olur mu?" sorusuna ise Karadayı, "Zaman değişti, askerler ve toplum değişti, hukuk sistemi değişti. Olup bitenlerden ders alındı. Artık Türkiye'de bir darbe olmaz" cevabını vermişti. 

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum