1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. PKK'nin Katlettiği Emekçiler
PKK'nin Katlettiği Emekçiler

PKK'nin Katlettiği Emekçiler

PKK, kamu veya özel sektör çalışanlarını kaçırarak ve katlederek çalışma haklarını ortadan kaldırıyor. Bu hak ihlaline en başta sendikaların tepki vermesi beklenirken emek savunusu dillerinden düşmeyen bazı sendikaların sessiz kalması dikkat çekiyor.

24 Ocak 2016 Pazar 17:23A+A-
Terör Örgütünün Katlettiği Emekçiler
Tarkan Zengin / Star

İnsanların yaşam hakkına kasteden PKK, aynı zamanda çalışma haklarını da ellerinden almaktadır. Kahvede çay içen polisleri şehit etmek, çorbacı çırağını katletmek, işini yapan işçileri şehit etmek, çalışanları şiddet eylemleriyle çalışmaktan mahrum etmek, maaşını çeken uzman çavuşu arkadan vurmak, halkın güvenliğini sağlayan subay, astsubay, uzman ve askerlere pusu kurmak ve uykuda bile polisleri şehit etmek PKK’nın yeni katliamları olarak kayıtlara geçti. Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde görev yapan öğretmenlerin ilçelerinden ayrılma görüntüleri ise terör örgütünün bölgede çalışanlar üzerinde kurduğu baskının göstergesidir. Çalışma hakkı, temel insan haklarından biri olarak tüm insanların doğuştan sahip oldukları ve insanlık onurunun ayrılmaz bir parçası olarak kabul görmektedir. Herkes, insanlık onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmek için çalışabilme hakkına sahiptir. Gerek yasalarımız gerekse uluslararası sözleşmeler çalışmanın temel bir hak olduğunu düzenlemektedir. Anayasamızın 49. maddesi “Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir” demektedir. Uluslararası düzenlemelerde ise çalışma hakkı, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesinin 6. Maddesinde; Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesinin 8. Maddesinin 3 (a) Paragrafında; Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşmenin 5. Maddesinin 5 (e) Paragrafında; Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesinin 11. Maddesinin 1 (a) Paragrafında; Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin 32. Maddesinde; 1996 tarihli Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı Bölüm II, 1. maddesinde tanınmaktadır.

Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesinde güvence altına alındığı şekliyle, çalışma hakkı, kişinin adil olmayan şekillerde çalışmaktan yoksun bırakılmama hakkını da kapsamaktadır. İnsanların çalışma haklarının engellenmesi ya da ortadan kaldırılması temel insan haklarına aykırılık taşımaktadır. Terör örgütü PKK, kamu veya özel sektör çalışanlarını tehdit ederek, kaçırarak ve katlederek çalışanların çalışma haklarını ortadan kaldırmaktadır. İnsan hakları ve emek mücadelesi iddiasını dillendiren bir örgüt, temel insan haklarından olan yaşam ve çalışma hakkını ortadan kaldıran bir örgüt olarak karşımıza çıkıyor. PKK son aylarda büyük katliamlar yapmaya başladı. 22 Temmuz’da iki polis memurunu uyurken enselerinden vurarak başladığı yeni katliamlarında yaklaşık 200 kişiyi katletti. Aşağıda 22 Temmuz’dan itibaren tespit edebildiğimiz katledilen, kaçırılan ve çalışma hakkı elinden alınan emekçilerle ilgili kronolojik bilgiler yer almaktadır:

Yol kesme, pusu...

22 Temmuz 2015: Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nde, 2 polis memuru evlerinde susturuculu silahla enselerinden vurularak şehit edildi. Hayatını kaybeden polis memurlarının isimlerinin 24 yaşındaki Feyyaz Yumuşak ve 25 yaşındaki Okan Uçar olduğu belirlendi.

23 Temmuz 2015: Diyarbakır’da trafik kazası ihbarına giden trafik polislerine pusu kuruldu. Uzun namlulu silahlarla çapraz ateşe tutulan 2 polis memurundan biri şehit oldu, diğeri ise ağır şekilde yaralandı.

25 Temmuz 2015: Erzurum’un Tekman İlçesi kırsalında önceki gün yol keserek 3 pikap türü aracı gasp eden PKK’lı teröristler, dün de asılsız hasta ihbarında bulunarak, ambulansın yolunu kestiler. Ambulansı ve içerisinde bulunan 3 sağlık görevlisini kaçıran teröristler, kayıplara karıştı.

27 Temmuz 2015: Muş’un Malazgirt ilçesinde İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız, eşi ile birlikte evine giderken silahlı saldırıya uğradı. Binbaşı Kulaksız şehit oldu, eşi Sibel Kulaksız ise kolundan yaralandı.

28 Temmuz 2015: Hakkari’nin Şemdinli İlçe merkezindeki banka şubesi önünde para çekmek istediği sırada silahlı saldırı sonucu ağır yaralanan27 yaşındaki piyade astsubay Ziya Sarpkayaşehit oldu.

30 Temmuz 2015: Kars’ın Sarıkamış ilçesinde bir yük treninin eski Soğanlı İstasyonu’nu geçişi esnasında raylara yerleştirilen patlayıcının infilak etmesiyle raylarda oluşan hasarı onarmaya giden demiryolu işçilerine PKK’lılar tarafından ateş açıldı.Rayların onarımını yapan işçi Necdet İnanç kafasına isabet eden kurşunla hayatını kaybetti.

21 Ağustos 2015: Daha önce işçileri çalışmamaları yönünde tehdit eden bir grup PKK’lı, akşam saatlerinde Genç ilçesine bağlı Süveran köyünde yapımı devam eden demiryolu inşaatı alanına geldi.Gece vardiyasında çalışan 8 işçiye uzun namlulu silahlarla ateş açılırken, silahların ateşlenmesiyle olay yerinden uzaklaşmaya çalışan işçilerden Ahmet Karaca’ya kurşun isabet etti.

27 Ağustos 2015: Cizre Devlet Hastanesi Çocuk Servisi’nde hemşire olan 27 yaşındaki Eyüp Ergen hastalara müdahale için giderken, DEDAŞ çalışanı 39 yaşındaki Mesut Sanrı ise elektrik arızasını gidermek için gittiği bölgede bulunan teröristlerce şehit edildi.

27 Ağustos 2015: Erzincan’ın Kemah ilçesi Uluçınar köyündeki Acemoğlu Köprüsü mevkisinde karayolunu kesen teröristler, Orman İşletme Müdürlüğüne ait iki aracı yaktı, bölgeden kaçmaya çalışan sivil araca ateş açıp bir kadını öldürdü.

31 Ağustos 2015: Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde eczacı Yunus Koca iş yerinde, Kulp ilçesinde de Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimi Abdullah Biroğul, yol kesen teröristler tarafından şehit edildi.

5 Eylül 2015: Şemdinli ilçesinde yol keserek iki aracı yakan terör örgütü PKK mensupları, olay yerinden uzaklaşmaya çalışan pikaba uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Saldırıda sürücü Celal İnan hayatını kaybetti.

8 Eylül 2015: Iğdır’dan, Dilucu Sınır Kapısı’nda görevli polis memurlarını götüren servis minibüsü ile koruma görevi yapan otomobilin, Aralık ilçesine bağlı Hasanhan Köyü yakınlarından geçişi sırasında PKK’lı teröristler yola önceden döşedikleri yaklaşık bir ton bombayı uzaktan kumanda ile patlattılar. Hain saldırıda 13 polis şehit oldu.

8 Eylül 2015: Tunceli’nin Pülümür İlçesi sınırında yol kesen PKK’lı teröristler tarafından arkasından ateş açılması sonucu kızının yanında şehit düşen Özel Harekat Baş Polisi Kadir Özkara’nın naaşı Elazığ’a getirildi. Emeklilik dilekçesini verdikten sonra memleketine giderken şehit edildi.

Çorbacı taradılar

11 Eylül 2015: Diyarbakır’ın merkez Yenişehir İlçesi’nde PKK’lı teröristler, polis memurlarının bulunduğu çorbacıya sabah saatlerinde silahlı saldırı düzenledi. Saldırıda, çorbacıda çalışan 22 yaşındaki Şeyhmus Sanır kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Yaralanan 3 polis ise tedavi altına alındı.

25 Eylül 2015: Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde, 2 askerin şehit edildiği, 8 asker, 6 polis ve 1 geçici köy korucusunun yaralandığı saldırıların ardından, yaralıları almak için bölgeye gönderilen bir ambulans teröristler tarafından uzun namlulu silahlarla tarandı. Saldırıda, ambulansın şoförü Şeyhmus Dursun şehit oldu.

3 Ekim 2015: Bitlis’in Güroymak ilçesinde teröristlerin Köylere Hizmet Götürme Birliği şantiyesine bıraktığı patlayıcı infilak ettirildi. Saldırıda bekçi ve yeğeni yaralandı, kendisine akşam yemeği getiren oğlu hayatını kaybetti.

20 Ekim 2015: Siirt’te yılın doktoru seçilen Pervari İlçe Devlet Hastanesi’nde görevli Nepal uyruklu Pediatri Uzmanı Dr. Binod Kumar Şah, “Silah sesleri beni ve ailemi çok ürküttü, istifa ettim” dedi.

5 Kasım:Diyarbakır Dicle ilçesi kırsalında PKK’lı teröristleri etkisiz hale getirmek için düzenlenen operasyonda çıkan çatışmada Uzman Çavuş BeytullahTercan şehit oldu. Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde çıkan çatışmada yaralanan bir polis memuru da şehit oldu.

10 Kasım:Şırnak’ın Silopi ilçesinde polis aracına bombalı saldırı düzenledi. Saldırıda 3 polis şehit oldu,     1 polis de yaralandı.

11 Kasım:Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde PKK’lıları etkisiz hale getirmek için düzenlenen operasyonda çıkan çatışma bir teğmen şehit oldu.

13 Kasım: Diyarbakır Lice bölgesinde terör örgütü mensuplarınca önceden yerleştirilen el yapımı patlayıcı düzeneğinin infilak etmesi sonucu 2 asker şehit oldu.

23 Kasım:Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, trafik polisi ekip aracına uzun namlulu silahlarla düzenlenen saldırıda 1 polis şehit oldu, 1 polis de yaralandı.

24 Kasım:Şırnak’ın Cizre ilçesinde Jandarma Sınır Karakolu’nun çevresine beton duvar örme çalışmaları sırasında PKK’lı teröristlerin açtığı ateşte ağır yaralanan komiser şehit oldu.

28 Kasım 2015: Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katledildiği saldırıda, Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur isimli 2 polis memuru da şehit oldu.

9 Aralık:Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Kurşunlu Cami civarında bomba olabileceğine yönelik çalışmalar sırasında uzun namlulu silahlarla düzenlenen saldırıda polis memuru Haydar Çetin şehit oldu.

15 Aralık 2015: Diyarbakır’da, zırhlı polis aracının geçişi sırasında terör örgütü PKK mensuplarınca yola yerleştirilen el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu, Mustafa Nohut (47), Nuri Yazanel (38), Ahmet Kabukçu şehit oldu.

19 Aralık:Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde çıkan çatışmada, PKK’lıların keskin nişancı tüfeği Kanas ile açtığı ateşte 1 uzman çavuş şehit oldu.

Sessiz sendikalar

Görüldüğü gibi şehitlerin önemli bir kısmı kamu ve özel sektör çalışanı olan emekçilerden oluşmaktadır. Terör örgütü ambulansları hasta varmış gibi çağırarak çalışanlarını kaçırmakta, demiryollarını tamir eden işçileri katletmekte, polislerin olduğu sırada çorbacı taramakta, insanların çalışma hakkını ellerinden almaktadır.  “Çalışma hakkı”nı kullananların şehit edilmesine en başta sendikaların tepki vermeleri gerekir. Türk-İş, Hak-İş, Memur-Sen ve Kamu-Sen gibi işçi ve memur konfederasyonları, meslek ve işveren örgütlerinin katılımıyla Ankara’da “Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet” yürüyüşü yaptılar. Bu yürüyüşe KESK ve DİSK’in katılmaması ise dikkat çekiciydi. Çünkü yürüyüşün yapıldığı zamana kadar PKK, birçok kamu ve özel sektör çalışanını katletmişti. Ancak emekçileri katleden PKK’ya tepki için yapılan yürüyüşe emek örgütü olan KESK ve DİSK katılmamıştı.Teröre hayır yürüyüşüne katılan sendikalara karşı ortak açıklama yapan KESK ve DİSK’in emekçileri katleden terör örgütüne tepki göstermemesi ise enteresandır. Emekçileri tehdit eden, kaçıran ve katleden PKK’nın emeğe bakışı ortadayken, hala PKK’ya terör örgütü demeyen emek örgütlerinin varlığı ülkemizin acı gerçeklerinden biridir. Uluslararası sendikalara üye olan ülkemiz, sendika ve konfederasyonları, öldürülen emekçilerle ilgili bilgileri uluslararası sendikal örgütlerle paylaşarak emekçileri katleden terör örgütünün kınanmasını sağlamalılar. 

HABERE YORUM KAT