1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. PKK ile KDP arasında tırmanan gerginlik ne anlama geliyor?
PKK ile KDP arasında tırmanan gerginlik ne anlama geliyor?

PKK ile KDP arasında tırmanan gerginlik ne anlama geliyor?

M. Hasip Yokuş, Serzer Sınır Kapısı Asayış Müdürü Gazi Salih İlhan suikastı ve Peşmerge aracına yapılan bombalı eylemin PKK tarafından yapılmasının ardından KDP ve PKK arasındaki bu gerilimin nedenlerini yorumluyor.

10 Kasım 2020 Salı 15:53A+A-

M.Hasip Yokuş'un yazısı:

Son günlerde Irak Kürdistan’ında gerginliği tırmandıran bir dizi hadise yaşandı. Bunlardan ilki; Serzer Sınır Kapısı Asayış Müdürü Gazi Salih İlhan, hafta sonu tatilini geçirmek üzere gittiği köyünde 8 Ekim akşamı eşi ve çocuklarının gözleri önünde otomatik silahlarla taranarak öldürüldü. Erbil Asayiş Genel Müdürlüğü Gazi İlhan’ın PKK tarafından öldürüldüğünü açıkladı. İkincisi; 4 Kasım günü Duhok’a bağlı Çemanke nahiyesi kırsalında Peşmerge aracının geçişi sırasında mayın patlatıldı. Patlamada bir peşmerge hayatını kaybederken iki peşmerge yaralandı. Bu olayın faili yine PKK idi.

Yaşanan bu iki olay dolayımında taraflar arasındaki itham ve suçlamalar karşılıklı tehdit ve restleşmelerle devam ediyor. Hal böyle olunca 90’lı yılların ortalarında yaşanan ve hafızalarda canlılığını muhafaza eden bıraküji (kardeş katli) olarak nitelendirilen fiili çatışmalar yeniden mi başlıyor, sorusu akla gelmeye başladı. Nitekim Başkan Barzani: “Tarih buna şahittir ki Kürt’ün Kürt’e karşı savaşını haram kıldığımız için gurur duyuyoruz. Çünkü Kürdistan halkı ve tüm taraflar bu savaştan çok büyük zararlar gördü. Fakat bu tavrımızın yanlış yorumlanması, suistimal edilerek Kürdistan halkına silahlı bir irade dayatılması ve Kürdistan Bölgesi’nin yasal yönetiminin yok sayılması da kabul edilemez. Kürt’ün Kürt’e karşı savaşını haram kılan tavrımız, istikrarımıza, kent, ilçe ve köylerimizin güvenliğine, vatandaşlarımızın kendi yurtlarından zorla çıkarılmasına, kurban edilmelerine ve haksız yere şehit edilmelerine karşı sessiz kalacağız şeklinde yorumlanmamalıdır.” diyerek gerekirse bıraküji kararlarını yeniden gözden geçirebileceklerini üstü kapalı ima etti.

Yazının Devamı >>>