1. HABERLER

  2. HABER

  3. Paralel Devlet Kimi Tutuklamak İster?
Paralel Devlet Kimi Tutuklamak İster?

Paralel Devlet Kimi Tutuklamak İster?

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Van Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğünce gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınanlara yönelik uygulanan hukuk dışı uygulamalar tepkilere neden oluyor.

17 Ocak 2014 Cuma 10:52A+A-

Hükümeti darbe yoluyla devirmekle suçlanan ve Başbakan Erdoğan tarafından deşifre edilen 'Paralel Yapı'  tarafından sürdürüldüğü belirtilen operasyonda gözaltına alınan STK yetkililerinin haksızca itham edildiği belirtiliyor.

İbrahim Şen, Van'da faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarınca tanınan ve yürütülen yardım organizasyonlarında öncü rol üstlenen bir aktivist olarak biliniyor.

Van ve İstanbul'da faaliyet yürüten STK'lar ile yurtiçi ve uluslararası yardım çalışmalarını organize eden İbrahim Şen'in söz konusu adımları, kamuoyunda alkışla karşılık bulmuştu.

Somali ve Suriye'deki açlık krizine yönelik gerçekleştirdiği insani yardım organizasyonları yurt genelinde yankı bulan İbrahim Şen'in faaliyet alanını insani ihtiyaçları karşılama çalışmalarının oluşturduğu belirtiliyor.

17 Ağustos depreminde de İHH ile beraber depremzedeler için arama kurtarma ve ihtiyaçlarının giderilmesi çalışmalarında gönüllü olarak yer almıştı.

İslami kimliğiyle bilinen İbrahim Şen'in daha önce Afganistan'a Tefsir ve Hadis öğrenmek amacıyla gittiği ve ABD öncülüğündeki NATO kuvvetlerince Afganistan'ın işgal edilmesi esnasında tutuklanarak Küba'da bulunan Guantanamo askeri üssünde iki yıl hukuksuzca tutulduğu, ardından serbest bırakılarak hakkında beraat kararı verildiği biliniyor.

Wikileaks belgelerine konu olan durum, İbrahim Şen'in Guantanamo'da tutulmasının tamamen bir hukuksuzluk olduğu yönünde kaydedildi.

Guantanamo geçmişi yüzünden her fırsatta mağdur edilen İbrahim Şen'in karşılaştığı birçok hukuksuz baskıların arasında Avrupalı bazı istihbaratçıların kendisini Türkiye sınırlarında sorgulaması da yer alıyor.

ABD ile ilişkilerini göz önünde bulundurarak bu tutumları sergilediği belirtilen ülkelerin emniyet güçleri için İbrahim Şen'in gerçekleştirilmek istenen operasyonlarda operasyonu 'renklendirmek için' ideal görüldüğü düşünülüyor.

Yürüttüğü insan odaklı çalışmalar öne sürülerek ve basit fotoğraflarla delillendirilerek itham edilen İbrahim Şen, 2008 yılında Türkiye Başbakanı tarafından 'paralel devlet' olarak adlandırılan yapı tarafından tutuklanarak cezaya çarptırılmıştı.

17 Aralık Operasyonu'yla patlak veren ve Türkiye Hükümeti'ne yönelik darbe girişimi olarak kabul edilen, öncesinde de Gezi Olaylarıyla desteklenen süreçte tutuklanan İHH'lı yöneticiler ve gönüllülere yönelik sergilenen uygulamalar birçok STK tarafından yurt genelinde protesto edildi.

Aralarında İstanbul Üniversitesi Araştırma Görevlisi Abdulkadir Şen'in de bulunduğu ve Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan aktivistlerin evlerine yapılan baskınlarda da hukuk dışı uygulamalar dikkat çekti.

Akademik çalışmalarının yanı sıra gazeteci-yazar kimliğiyle tanınan Abdulkadir Şen, Ortadoğu'da yankı bulan bir çok olayla ilgili hazırladığı rapor ve dosyalarla tanınıyor.

Somali'ye düzenlediği ve devlet yetkililerinin yardım ve desteğiyle hazırladığı Somali Raporu'nun zeminini oluşturan yolculuğunda birçok diplomatik ziyaret gerçekleştiren Abdulkadir Şen'in bölge için hazırladığı dosya ve makalelerin elçilik tarafından da takip edilen kaynak niteliği taşıdığı biliniyor.

Afganistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaretiyle de Afganistan'da yaşanan hak ihlallerine yönelik hazırladığı rapor, alanında en güçlü olarak kabul ediliyor.

Sayısız makalesinin yanında basılmış bir de kitabı bulunan Şen'in "Uluslararası bir dil olarak İngilizce ve kültürel küreselleşme" adlı yüksek lisans tezinin de baskı aşamasında olduğu ve strateji-analiz sitesi incanews'in genel yayın yönetmenliği görevini üstlendiği biliniyor.

(Incanews)

 

HABERE YORUM KAT