1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Papa: "Duvarlar Ören Hristiyan Olamaz"
Papa: "Duvarlar Ören Hristiyan Olamaz"

Papa: "Duvarlar Ören Hristiyan Olamaz"

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco ile ABD'de Cumhuriyetçi Parti'den başkanlığa aday olan Donald Trump arasında göçmenler konusunda tatrışma yaşanıyor.

19 Şubat 2016 Cuma 10:00A+A-

Göçmen düşmanlığıyla bilinen Trump'ın, göçmenlere kapıların açılmasını isteyen Papa'yı “politika yapmak”la itham etmesinin ardından Papa Francesco'dan “Yalnızca duvarlar örmeyi düşünen biri Hristiyan olamaz.” cevabı geldi.

Trump da Papa'nın bu sözlerine sert yanıt verdi: “Bir dinî liderin insanların inancını sorgulaması utanç verici!”.

Papa Francesco,Meksika gezisi öncesi göç konusunda verdiği mesajlar ve Meksika'da ABD sınırınının yakınında, sınırı geçmeye çalışırken hayatını kaybedenler için bir ayin düzenlemesi nedeniyle Donald Trump'ın tepkisini çekmişti.

Donald Trump, “çok siyasî bir kişilik” diye tanımladığı Papa'nın Meksika hükûmeti tarafından kullanıldığını iddia etmişti.

“Bunu Söylüyorsa Bu Adam Hristiyan Olamaz”

Papa, Meksika'dan Roma'ya dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalar yaparken bu konudaki bir soruya da yanıt verdi.

“Donald Trump sizin için ‘siyasî bir adam’ dedi ve Meksika hükûmeti tarafından göç politikalarına alet edilen bir piyon olduğunuzu söyledi. Trump başkan seçilirse sınıra 2500 kilometrelik bir duvar örmek ve 11 milyon yasa dışı göçmeni sınır dışı etmek istediğini de söylemişti. Size yönelik bu suçlamalar hakkında ne düşünüyorsunuz ve sizce Katolik bir Amerikalı böyle bir insana oy verebilir mi?” şeklindeki soruya Papa'nın yanıtı şöyle oldu:

“Tanrı'ya şükür ki benim siyasî biri olduğumu söylemiş, çünkü Aristo insanı ‘siyasî bir hayvan’ olarak tanımlar. Yani en azından bir insanım! Piyon olduğum konusuna gelince ise, bilmiyorum belki de öyledir... Bunu sizin takdirinize, insanların takdirine bırakıyorum. Ayrıca, nerede olursa olsun, köprüler kurmak yerine yalnızca duvarlar örmeyi düşünen biri Hıristiyan değildir. Oy verip vermeme konusuna ise karışamam. Yalnızca şunu söyleyebilirim: Bunları söylüyorsa bu adam Hristiyan olamaz.”.

Papa'nın bu sözleri medyada “Papa, Trump'ın Hristiyanlığını Sorguladı” gibi kışkırtıcı başlıklarla yer alırken Donald Trump'tan da hemen karşılık geldi.

Bir mitingde konuşan Donald Trump, “Vatikan, IŞİD'in saldırısına uğrarsa ya da uğradığında, Papa Donald Trump'ın ABD Başkanı olmasını dileyecektir.” dedi ve kendisi başkan olursa IŞİD'in tamamen yok edileceğini iddia etti.

“Bir dinî liderin insanların inancını sorgulaması utanç verici.” diyen Trump, “Hiçbir lider, özellikle de bir dinî lider bir insanın dinini ya da inancını sorgulama hakkına sahip olamaz.” diye devam etti.

Kaynak: BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT

1 Yorum