1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PAKİSTAN

  4. Pakistan'daki Türkiyeliler Yardım Bekliyor!
Pakistandaki Türkiyeliler Yardım Bekliyor!

Pakistan'daki Türkiyeliler Yardım Bekliyor!

Mazlumder, Pakistan hapishanelerinde gayri insani koşullarda bulunan 20 kadar Türkiyeliye sahip çıkılmasını istedi.

20 Ocak 2012 Cuma 13:33A+A-

MAZLUMDER İstanbul Şubesi, Pakistan hapishanelerinde zor şartlar altında tutuklu bulunan Türkiye vatandaşları ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı.

Açıklamada, hapishanelerinde işkence ve kötü muamelenin oldukça yaygın olduğunun bilindiği Pakistan'da aylardır tutuklu olan Türkiyelilerin, en temel insani ve hukuki haklardan mahrum bırakıldığına dikkat çekildi.

Eşi ve 3 çocuğuyla birlikte Pakistan'da tutuklu olan Fatih Dedemoğlu ve diğer Türkiyeliler için Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri yetkililerine ve büyükelçiliğe yazı yazdıklarını belirten MAZLUMDER İstanbul Şubesi yetkilileri, gerekli girişimlerin yapılması konusunda gecikildiğini söyleyerek yetkililere ve hükümete vatandaşlarına sahip çıkması çağrısında bulundu.

***

BASIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ:

PAKİSTAN'DAKİ TÜRKİYELİLER YARDIM BEKLİYOR!

MAZLUMDER olarak 2010 Ocak ayında hazırladığımız, 'Pakistan Hapishaneleri Raporu"nda, Pakistan hapishanelerinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda Türk vatandaşının bulunduğu, çeşitli gerekçelerle çok kötü şartlar altında tutulduklarını ifade etmiştik. Aradan geçen zamanda bırakılanlar olsa da halen çok sayıda Türk vatandaşının aylardır tutuklu olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.

Pakistan hapishanelerinde işkence ve kötü muamelenin oldukça yaygın olduğu bilinmektedir. Tutuklu bulunan Türkiyelilerden aileleriyle iletişimine izin verilen mahkûmların, kötü şartlarda tutuldukları ve bazısının dar hücrelerde hapsedildiği ve en temel insani ve hukuki haklarından mahrum bırakıldıkları tespit edilmiştir. Tutukluların kalabalık hücrelerde tutuldukları, bazısının beton zeminde uyumak zorunda olduğu daha önce bu hapishanelerde kalanlar tarafından kamuoyuna aktarılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri yetkililerinin ve büyükelçiliğin ailelere mahkûmlar hakkında yeterli ve doyurucu bilgilendirme yapmadığı ve kanuni olarak başka bir ülkede bu kadar uzun tutulması legal olmayan Türkiye vatandaşlarının çıkarılması için gerekli girişimlerin yapılmadığı yönünde hem ailelerin hem bizim ciddi kaygılarımız bulunmaktadır.

Bu kapsamda örnek olarak; Tutuklular arasında bulunan Fatih Dedemoğlu'nun ticaret amacıyla gittiği Pakistan'da eşi ve 3 çocuğuyla (2-6 yaşlarında) beraber 6 aydır hapsedildiği, Türkiye makamlarının bu konuda ciddi bir adım atmadığı ve vatandaşlarını sahipsiz bıraktığı kamuoyuna duyurulur. MAZLUMDER olarak, başta Pakistan Büyükelçiliği olmak üzere yetkililere ve Hükümete vatandaşlarına sahip çıkmaya ve hukuki durumlarıyla alakalı olarak ailelerinin bilgilendirilmesi çağrısında bulunuyoruz.

MAZLUMDER'e yapılan müracaatlarda tutuklu bulunan 20 kişiden ismi tespit edilen tutuklular aşağıdaki gibidir:

-   Fatih Dedemoğlu

-   Ayşe Dememoğlu

-   Abdullah Dedemoğlu

-   Rümeysa Dedemoğlu

-   Ömer Faruk Dedemoğlu

-   K.E.

-   B.A.

-   Z.G.

MAZLUMDER İstanbul Şubesi

HABERE YORUM KAT

1 Yorum