1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. PAKİSTAN

  4. Pakistan'daki D-8 Zirvesi Başladı
Pakistandaki D-8 Zirvesi Başladı

Pakistan'daki D-8 Zirvesi Başladı

D-8 Liderler Zirvesi İslamabad'da başladı… Erdoğan, Pakistan, İran, Endonezya cumhurbaşkanları ve Mısır C. Yardımcısı ile bir araya geldi.

22 Kasım 2012 Perşembe 15:20A+A-

D-8 Liderler Zirvesi Pakistan'ın başkenti İslamabad'da başladı. Zirvede Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor. Zirvenin açılışından sonra D-8 dönem başkanlığı Nijerya'dan Pakistan'a geçti.

ZİRVE ÖNCESİNDE BEŞLİ ZİRVE

Zirve başlamadan önce beşli bir toplantı yapıldı. Beşli toplantıya Türkiye, Mısır, Endonzeya, İran ve Pakistanlı liderler katıldı.

YOĞUN BİR GÖRÜŞME TRAFİĞİ

"Barış ve refah için demokratik ortaklık" temalı zirvede Başbakan Erdoğan, liderlerle yoğun bir görüşme trafiğinde bulunyor. Cumhurbaşkanlığı sarayında yapılan D8 toplantıları sonrası Türkiye, İran, Pakistan ve Endonezya liderleri zirvede buluşacak. Görüşmede, ateşkes anlaşmasının imzalandığı Gazze ve Suriye konusu konuşulacak. Liderlerin yapacağı toplantı öncesi aynı ülkelerin Dışişleri Bakanları da bir araya geldi. Başbakan Erdoğan ayrıca Nijerya Cumhurbaşkanı Jonathan Goodluck ile başbaşa bir görüşme gerçekleştirecek.

Ayrıca Pakistan anamuhalefet partisi Pakistan İslam Birliği lideri Nawaz Şerif ve Pencap eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif ile de bir araya gelecek.

GAZZE DEKLERASYONU YAYIMLANACAK

Zirvenin amacı ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirmek, ancak yoğun olarak Gazze ve Suriye konularının görüşülmesi bekleniyor. Liderlerin Gazze ile ilgili bir deklerasyon yayınlaması da beklentiler arasında. Bu deklarasyon ile D8 tarihinde ilk kez bir siyasi bildiri yaylınlamış olacak.

Üye devletler Türkiye, Malezya, İran, Bangladeş, Endonezya, Nijerya, Mısır ve Pakistan'ın devlet ve hükümet başkanları zirve için İslamabad'da...

Mısır devlet başkanı Muhammed Mursi, ülkesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle ziyaretini son anda iptal ederken, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono, Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Malezya Başbakan Yardımcısı Tan Sri Muhyiddin Yassin ve Bangladeş Başbakanı Uluslararası İşler Danışmanı Profesör Gowher Rizvi zirveye katılıyor..

Zirve ile D-8 üyesi ülkelerin karşılaştıkları sorunların tespiti ve bir milyar insanın sürdürülebilir bir gelecek için çözümler bulma konusunda adımlar atılması bekleniyor.

Tercihli Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle D-8 ülkelerinin kendi aralarındaki ticaretin 2018'de 500 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

İslamabad'da yapılacak zirve toplantısında, D-8 Şartı, Küresel Vizyon Belgesi'nin yanı sıra, İslamabad Bildirisi'nin de kabul edilmesi bekleniyor. Türk Dışişleri Bakanlığı'na göre, bu belgelerin kabulü güçlü bir kurumsal temel oluştururken, D-8 de kapsamlı bir yol haritasına kavuşacak.

TİCARET HACMİ GİDEREK ARTAN OLUŞUM

Kurulduğu 1997 senesinden 2011'ye kadar, D-8 ülkelerinin toplam ticaret hacmi 433 milyar dolardan 1,7 trilyon dolara çıkmasına karşın kendi aralarındaki ticaret 2011 yılı itibariyle sadece 130 milyar dolar, yani D-8 bloğunun toplam ticaretinde yüzde 7,5'luk bir paya sahip oldu.

Tercihli Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle D-8 ülkelerinin kendi aralarındaki ticaretin 2018'de 500 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

***

ERDOĞAN İLE AHMEDİNEJAD GÖRÜŞTÜ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, D-8 Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği İslamabad'da temaslarını sürdürüyor.

Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda D-8 Zirvesi öncesi Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Pambano Yudhoyono ve Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mahmud Mekki ile görüştü.

Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü. Görüşmede Gazze'deki ateşkes sonrası son durum ile Suriye'de yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği öğrenildi.
Başbakan Erdoğan'ın daha önce İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile üçlü bir görüşme yapması öngörülmüştü.

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin, Kasım 2011'de meydana gelen ve ''Muhammed Mahmud Caddesi olayları'' olarak bilinen muhalif gösterilerin yıl dönümünü nedeniyle Pakistan ziyaretinin iptal etmesi üzerine Mısır'ı D-8 Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Mursi'nin Yardımcısı Mahmud Mekki temsil etti. (AA)

 

 

HABERE YORUM KAT