1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Özlem duydukları Türkiye bu işte!
Özlem duydukları Türkiye bu işte!

Özlem duydukları Türkiye bu işte!

19 Mayıs 2002 tarihindeki görüntüler sosyal medyada gündem oldu…

20 Mayıs 2023 Cumartesi 15:00A+A-

HAKSÖZ HABER

19 Mayıs tarihi oldukça sorunlu bir geçmişe sahip. Bugün “Gençlik, Spor ve Atatürk’ü anma Bayramı” olarak kutlanan 19 Mayıs’ın geçmişi İttihat Terakki’ye kadar gidiyor. Abdullah Teyfur Erdoğdu verdiği bilgilere göre bayram Osmanlı İttihadcıları iktidarından kalmadır. Özünde gençleri savaş için her daim dinç tutmak maksadıyla spora yönlendirme amacı taşır. Avrupa icadıdır. Gençlere okutulan Talim-i askeri ve/ya Terbiye-i bedeniye gibi ders içeriklerine bakılınca silah kullanmak da dahil bu derslerin askeri oyunlarla dolu olduğu görülecektir. 19 Mayıs Samsun’a çıkışınsa bayramın tarihiyle hiçbir ilgisi yoktur.

Marş İsveççe’dir. Bestecisi İsveçli Felix Korling’dir (1864-1937). Adı: Tre Trallande Jaentor (Şarkı Söyleyen Üç Kız). Dinlemek içinse şu uzantıya tıklanabilir: 

https://music.youtube.com/watch?v=IFb0_YBFUxw&feature=share

Bu bayrama “Atatürk’ü anma” ibaresinin eklenmesiyse yine 12 Eylül darbecilerinin işidir. Bu 17 Mart 1981 tarihinde gerçekleşiyor.

Kemalist rejimin dini gün ve bayramların yani gerçek bayramların ehemmiyetini ve toplumsal karşılığını ortadan kaldırmak için uydurduğu 19 Mayıs baştan sona kurgudan ibaret. Hikayesi Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkması ya da daha doğru bir tabirle Osmanlı idaresi tarafından gönderilmesiyle ilişkilendirilse de bu da baştan sona yalandan ibaret.

Netice olarak bugünlere kadar 19 Mayıs kızlı-erkekli öğrencilerin Batılı yaşam tarzına özendirildikleri dans ve müziklerle dolu bir kutlama olarak geldi. Binlerce öğrenci güneşin altında akıl ve mantık dışı oyunlar sergiledi dans etmek zorunda bırakıldı. Artık 19 Mayıs gibi günler bu şekliyle kutlanmıyor. Umudumuz 19 Mayısların tamamen teamülden kaldırılmasıdır ancak en azından şu tarz saçmalıklardan kurtulmuş olmak da önemli bir kazanımdır:

2002 senesi 19 Mayıs’ına ait olan bu görüntüler sosyal medyada gündem oldu. Batılı yaşam formuna göre giyinen ve Batılı danslar eden yüzlerce gencin görüntüsü kimilerine özlemle andığı bir geçmişi hatırlatmış…

1-276.jpg2-295.jpg

İsterseniz görüntüler tekrar izleyen ve sunucuların “çağdaş değerler” vurgusunu bir daha dinleyin. İşte sol-Kemalistlerin ve onların güdük müfredatı tarafından zihni iğdiş edilmiş binlerce insanın özlem duyduğu Türkiye bu!

Türkiye’yi Kuzey Kore gibi saçma sapan bir ülkeye çevirmek isteyenler seçimlerde aldıkları mağlubiyet sebebiyle geçmiş 19 Mayıs görüntüleriyle kendilerini tatmin ediyorlar. Sonra da muhafazakarlara "biz değiştik" demekten çekinmiyorlar... Ne diyelim Allah bir daha o günleri bizlere yaşatmasın!

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum