OYAK Lobicileri Hükümeti de İkna Etti
OYAK, yarım asırlık ayrıcalıklarının kaybetmemek için TBMM'de lobi yaptı ve başarılı oldu.
Yaklaşık yarım asırdır devletin imkanlarından faydalanarak ayakta kalmaya çalışan Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun (OYAK) son dönemlerde hakkında çıkan tartışmalara rağmen hiç bir ayrıcalığını kaybetmedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları için yardımlaşma ve emeklilik fonu olarak kurulan Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) yaklaşık 50 yıldır sürdürdüğü mali ayrıcalığı kaybetmekle karşı karşıya kalmıştı ancak kurum, TBMM'de yürüttüğü faaliyetlerden sonra eskiden olduğu gibi, askeri bir holding olarak piyasa koşullarından bağımsız, ayrıcalıklı bir şekilde büyümeye devam edecek.
OYAK'ın askeri gücü kullanması ekonomistler tarafından demokratikleşmenin önünde engel olarak görülüyor.
Son olarak Danıştay'a yapılan saldırlarla gündeme gelen kurum, ayrıcalıklarını kaybetme korkusuyla karşı karşıyı kalmıştı. Hatta kamoyunda, ayrıcalıklarının elinden alınacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak, kurumun TBMM'de yürüttüğü yoğun lobi faaliyetleri hükümeti de etki altına almayı başardı.
Zaman gazetesi, AK Parti Grubu'nun, OYAK ve iştiraklerinin ayrıcalığını sona erdirecek Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) kararını ortadan kaldıran bir kanun düzenlemesi için Meclis'te görüşülen torba kanuna önergeyle ek madde vereceğini yazdı. Tatile gireceği 23 Temmuz'dan önce onlarca yasayı aynı anda görüşen TBMM'den, OYAK'ın önerisi 'son dakika teklifiyle' geçirilecek. Basında dün, OYAK'ın iştiraki olan Bolu Çimento AŞ'nin KİK'in kararı sonrası mali ayrıcalıklarını kaybetme tehlikesi yaşadığı yazılmıştı.
Bu torba kanunu şu anlama geliyor; OYAK kaldığı yerden devam edecek.
DİĞER KURUMLARLA EŞİT OLACAKTI
KİK, OYAK ve iştiraklerinin Kamu İhale Kanunu başta olmak üzere, diğer kamu kurumlarının tabi olduğu mevzuata uymak zorunda olduğuna karar vermişti. Kurum bu kararını, Bolu Çimento'nun OYAK Kanunu'nda yer alan, 'OYAK'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olduğu, üyelerinden zorunlu kesinti yapıldığı, yönetim ve denetim kurullarında kamu görevlilerinin bulunduğu, OYAK mallarına karşı işlenen suçların kamu mallarına karşı işlenmiş suçlar kapsamında olduğu' gerekçelerine dayandırmıştı.
KİK'in kararına karşı OYAK'ın açtığı davada Ankara 7'nci Bölge İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma talebini reddetmişti. Mahkemedeki davanın aleyhlerinde işlediğini anlayan OYAK yönetimi, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un devreye girmesi sonrası Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün imzasıyla KİK'in kararıyla oluşacak olumsuz durumları ortadan kaldırmayı hedeflemişti.
OYAK YETKİLİLERİNİN YOĞUN LOBİSİ
OYAK yönetimi, mali ayrıcalığın sürmesi için TBMM'de görüşmeleri devam eden 30 kanunda değişiklik öngören torba kanuna bir madde eklenmesini istedi. Teklifin kabul edilmesi için Meclis'te grubu bulunan partilerin grup başkan vekilleri ile görüşen OYAK yetkilileri, isteklerini partilere kabul ettirdi. AK Parti kurmayları, OYAK iştiraklerinin Kamu İhale Kanunu'na tabi olmaması için yeni bir düzenleme yapıldığını doğruladı. Alınan bilgilere göre, yapılan düzenleme Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen torba kanuna bugün verilecek bir önergeyle eklenecek. Böylece OYAK'a bağlı çimento şirketleri dahil, iştirakleri Kamu İhale Kanunu ve kamu kurumlarının tabi olduğu mevzuata uymak zorunda olmayacak.
DANIŞTAY SALDIRISIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ
OYAK, bir alt kuruluşu olan güvenlik şirketiyle de gündeme gelmişti. Danıştay saldırısının yapıldığı dönemde, Danıştay'ın güvenliğinden sorumlu olan kurum, saldırıdan sonra güvenlik kameralarının görüntülerini silmekle suçlanmıştı. Silme olay TÜBİTAK tarafından ispatlanmıştı. Ancak OYAK uzun bir süre sessizliğin koruduktan sonra iddialar inkar etmekle yetinmişti.
GECİKMELİ OLARAK İŞİNE SON VERİLDİ
Danıştay, OYAK Güvenlik'ten güvenlik hizmeti alan 32 şirket ve kurumdan biriydi. Fakat, bu durum son derece eleştiriliyor ve Danıştay'ın, şaibeli hale gelen OYAK'tan destek almaya devam etmesi garip karşılanıyordu.
İşin ilginç tarafı, bu gariplik yaklaşık 4 sene devam etti. OYAK Güvenlik hakkındaki Ergenekon iddiaları gün geçtikçe artarken; Danıştay, OYAK'tan bir türlü vazgeçmiyordu.
Ve beklenen sonunda oldu. Uzun süredir kanlı saldırıyla ilgili sessizliğini koruyan Danıştay; işe problemi kökünden çözerek başladı. OYAK Güvenlik'le arasındaki hizmet akdini ortadan kaldırdı
OYAK BANK HOLLANDALILARIN OLDU
TSK, mensuplarının yardımlaşma ve emeklilik fonu olarak kurulan Oyak, bankasını 2007 yılında 3.5 milyar YTL'ye Hollandalılara satmıştı.
OYAK İŞTİRAKLERİ
Merkezi Ankara'da bulunan OYAK'ın çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 29 iştiraki bulunuyor:
Erdemir Grubu şirketlerine iştirak etmek üzere kurulan Ataer Holding, demir çelik sektöründe.
Oyak Renault ve MAİS (otomotiv)
Omsan (taşımacılık)
Adana, Bolu, Ünye, Mardin Çimento ve Binçim (çimento)
Oyak Beton (hazır beton)
Oyka Kâğıt Ambalaj (kâğıt ve ambalaj)
Axa-Oyak Holding, Oyak Yatırım Menkul Değerler, Oyakbank, Oyak Ankerbank, Halk Leasing ve Oyak Emeklilik (finans ve sigortacılık)
Hektaş (tarım ilaçları)
Tukaş, Tam Gıda, Eti Pazarlama (gıda)
Oyak İnşaat, Oyak Konut İnşaat (inşaat)
Oyak Pazarlama (hijyen ve turizm)
Oytaş (dış ticaret)
Oyak Savunma ve Güvenlik Sistemleri (güvenlik)
Oyak Enerji ve İsken (enerji)
Oyak Teknoloji (bilişim)
NASIL KURULMUŞTU?
Oyak 1961'de emeklilik fonu olarak özel yasayla kuruldu.
Oyakbank'ı Hollandalı ING'ye satan Ordu Yardımlaşma Kurumu (Oyak), 1 Mart 1961 tarihinde 205 sayılı yasayla kurulan, özel hukuk hükümlerine bağlı, TSK mensuplarının yardımlaşma ve emeklilik fonu. Anayasa'nın öngördüğü sosyal güvenlik sistemi içinde, üyelerine ana sosyal güvenlik kurumlarından (Emekli Sandığı, SSK) ayrı, güvenceler sağlıyor. Oyak'ın yasayla düzenlenen hizmetleri şöyle: Daimi üyelerine yapılan emeklilik, ölüm ve maluliyet yardımları, geçici üyelerine yapılan ölüm ve maluliyet yardımları, daimi üyelerinin çeşitli ihtiyaçlarını gidermek amacıyla sunulan sosyal hizmetler.
Oyak'ın gelir kaynakları ise; muvazzaf subay ve astsubayların maaşları tutarından her ay kesilen belli bir aidat. Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı teşkilatında çalışan maaşlı/ücretli sivil memur ve müstahdemlerin Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'na göre emekliliklerine esas olan maaş ve ücretleri tutarından her ay kesilen yüzde 10 aidat da Oyak'ın gelirlerinden.
HABERE YORUM KAT