1. HABERLER

  2. HABER

  3. EĞİTİM

  4. Okulda Olmayan Yaklaşık 500 Bin Suriyeli Çocuk Var
Okulda Olmayan Yaklaşık 500 Bin Suriyeli Çocuk Var

Okulda Olmayan Yaklaşık 500 Bin Suriyeli Çocuk Var

İLO Türkiye Program Yöneticisi Nejat Kocabay, 800 bin okul çağında çocuk var, sadece 300 bini okullaşmış durumda” dedi.

12 Temmuz 2016 Salı 13:50A+A-

Türkiye Suriyeli mültecilerin vatandaşlığa alınmasına dair tartışma devam ederken, İLO’dan Suriyeli çocuklar için en kısa zamanda önlem alınması uyarısı geldi. İLO Türkiye Program Yöneticisi Nejat Kocabay, “Suriyeli çocuklar için herhangi bir ayrım gözetmeksizin acilen harekete geçilmesi gerekiyor. Nüfusa baktığımızda risk ortada. 800 bin okul çağında çocuk var, sadece 300 bini okullaşmış durumda” dedi.

Milliyet’in haberine göre okula gidemeyen çocukların çocuk işçi olarak tehlikeli işlerde çalıştığına dikkat çeken Kocabay, “85 milyon, 55 milyon erkek çocuk, 30 milyon kız çocuk çalışma yaşamı içinde ve tehlikeli işlerde çalışıyor. Ekonomik sektörlere göre dağılımına baktığımızda, tarımda yüzde 58, hizmette yüzde 32, sanayide yüzde 7 ve diğer alanlarda yüzde 6.9, yüzde 7’lik bir ekonomik sektör dağılımından söz etmek olanaklı” diye konuştu.

Çocuk işçiliğinin bu denli yüksek olmasının temel nedeninin ‘yoksulluk’ olduğunu vurgulayan Kocabay, diğer nedenleri “Çocuk işçiliğinin hane ekonomisine katkısının önemi, eğitim olanaklarına erişim güçlüğü, düşük eğitim standartları, düşük okul devam ve başarı oranları, mesleki eğitim, beceri eğitimi ve çıraklık sistemlerinin mevcudiyeti veya etkinliğindeki kısıtlar, kültürel ve geleneksel yapı, mevzuat, uygulamadaki sorunlar, yaptırımların etkin uygulanmaması, ucuz iş gücü” diye sıraladı.

HABERE YORUM KAT