1. YAZARLAR

  2. Mustafa Eğilli

  3. Şiirin Kürtçesi: Rêbaz

Şiirin Kürtçesi: Rêbaz

Şubat 2003A+A-

Kardeşim! sınavdır bu hayat, üç günlük dünya hayatı.
Bu sancı ve acılara katlanmalısın, çok çetin olsa da.
Biz var oldukça izleyeceğiz bu yolu.
Bu yol; Cihadtır, gözü kanlı, zorba ve hunharlara karşı.

Keko! İmtihan e, d ve ti çend roje dunyaye
Evan eş û jana ragîn ev hemin zor e
Heya em hebin ve re eme le biçin, reka
Cihada li ber xunxwar û zordare çavsor e

Benim su, toprak benim,
Ey güzel vatanım benim!
Ben pak evladınım senin,
Evet, gerçekten öyle.

Ben, üzüntüsüyüm mahsunların,
Çığlığıyım, kız ve gelinlerin,
Figanıyım, kadın ve çocukların,
Evet, gerçekten öyle.

Ben, derdiyim öksüzlerin,
Gönül sancısıyım dulların,
Ah-u figanıyım köylülerin,
Evet, gerçekten öyle.

Ben, kalemim, defterim,
Ağlayışıyım, seher deminin,
Zikriyim Allah'a inananın,
Evet, gerçekten öyle.

Ez İm av û ez im xak
Hey welate mini çak!
Ez im küre tef pak
Bele hemin weha ye

Ez kesera pepûka
Zarîne qiz û bûka
Qire jin û biçûka
Bele hemin weha ye

Ez im kula sewiya
Jana dile jinbiya
Ah û nale gundiya
Bele hemin weha ye

Ez qelem û dekter im
Girye dema seher im
Zikre xudanbawer im
Bele hemin weha ye

Kürdistan'ın tanınmış alimlerinden Süleyman Kurşun'un kaleme aldığı Kürtçe şiir kitabı 'Rebaz', İslami duyarlılığı ve Kürt halkının mazlumiyetini, Kürtçe şiirlerle dillendiriyor. Nisan 2002 tarihinde, Mizgin Yayıncılık tarafından yayınlanan Rebaz, sekiz yıllık bir çabanın sonucu, başarılı ve özgün bir çalışma. Kürtçe bir kelime olan Rebaz; Türkçe'de üslup, kaide, metod ve strateji anlamlarına gelmektedir.

Toplam 52 parçadan oluşan Kürtçe divanda yer alan şiirlerin bir kısmı takva, irfan ve kıyam gibi çeşitli İslami kavramları işlerken, diğer bir kısmı da tarih boyunca süregelen zalim-mazlum çatışmasını güncelleştirerek, Kürt halkının mustazaflığına vurgu yapıyor. Şiirlerde Kürt halkının kurtuluşunun ancak İslami çözümde olduğu teması işleniyor. Geçmişte Kürtlerin İslami mücadeledeki başarıları hatırlatılmakta ve Kürt halkına öze dönüş çağrısı yapılmaktadır.

Nazım ölçüsünde yazılmış olan Rebaz'da şair, Kürt edebiyatının birçok inceliğini ustalıkla kullanmış. Klasik Kürt edebiyatı bugün güncelliğini yitirmiş, sıkça kullanılan Arapça ve Farsça kelimelerden dolayı anlaşılamaz olmuştur. Açık ve anlaşılır bir dilin kullanıldığı Rebaz, zevkle okunacak akıcı bir eser.

Süleyman Kurşun, Kürt milliyetçisi, muhafazakar ve solcularının ürettikleri Kürt edebiyatına karşı, alternatif Kürtçe İslami edebiyat oluşturmayı amaçlamıştır. Bu bağlamda, Kürt Milli Marşı olarak kabul edilen 'Ey Rakib' e nazire olarak yazılmış. İslami içerikli 'Sirûda Azadiye' özgürlük marşını kaleme almıştır. Bu marş Rebaz'da yer almaktadır.

Ayrıca Kurşun'un, bundan yaklaşık 550 yıl önce Mele Hüseyni Bati tarafından yazılan, içeriği şirki düşünceler, hurafe ve safsatalarla dolu olan Kürtçe mevlide alternatif olarak yazılmış bir mevlidi de bulunmaktadır. Mevlitte kainatın ve insanın yaratılış amacı açıklanmış.

Şairin kitabın önsözünde dediği gibi, "Yoksulluğun, sefaletin, duyarsızlığın, çelişki ve çatışmanın egemen olduğu zeminlerde, şiirin nağmesi daha yanık olur. Sesi daha sıcak, içten ve gür olur."

BU SAYIDAKİ DİĞER YAZILAR