1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Odatv SADAT üzerinden manipülatif haberciliğe devam ediyor
Odatv SADAT üzerinden manipülatif haberciliğe devam ediyor

Odatv SADAT üzerinden manipülatif haberciliğe devam ediyor

‘Gazetecilik nasıl yapılmalı?’ sorusuna verilecek en güzel cevap “Odatv’yi okumayarak” dense yeridir. Odatv röportaj yaptığı kişilerin ifadeleri yerine kendi iddialarını öne çıkardığı haberiyle SADAT hakkında manipülatif bir habere imza attı.

11 Ekim 2021 Pazartesi 12:41A+A-

HAKSÖZ HABER

SADAT hakkındaki iddialar üzerinden hareket eden, herhangi bir delil veya kanıt sunmadan kurum ve kişileri itham eden Kemalist yayın organları algı yönetimine devam ediyor.

SADAT ekibinde olmadığını ısrarla belirten Gürcan Onat’ın aşağıdaki ifadeleri, SADAT başkanı Adnan Tanrıverdi’nin ağzından çıkmış gibi değiştirilerek sunuldu.

Onat, “SADAT ekibiyle alakam yok. SADAT kurulurken ben de cüzi bir miktar hisse verdim” derken Odatv başlığını, SADAT Başkanı Adnan Tanrıverdi Odatv’ye konuştu: Harp okulları mülakatını 3 yıl SADAT yaptı olarak lanse etti.  

Üstelik Odatv’nin kendisinin kurguladığı haber içeriğini yine kendisinin yalanladığı görüldü. Odatv haberinin girişinde, “Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Milli Savunma Üniversitesi’nin harp okulu mülakatlarında, Hava Harp Okulu’nda 4, Kara Harp Okulu’nda 5 kişi yer alıyordu.  Mülakatlarda, 4 sivile karşı da bir subay bulunuyordu. Mülakatlarda, SADAT ekibinin yer aldığı gündeme gelmişti. Odatv’nin edindiği bilgilere göre; harp okulu mülakatlarında SADAT’çılar artık yer almıyor.”

Haber metninin içeriğinde de Adnan Tanrıverdi’nin sadece şu ifadelerine yer verilirken,

“SADAT’çıların mülakatlarda yer verilmemesini SADAT kurucusu emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi’ye sorduk.

Adnan Tanrıverdi, Odatv’ye yaptığı açıklamada, Tanrıverdi’nin Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı görevinden ayrılmasından sonra SADAT’çıların mülakatlardan alındığı yönündeki iddialara “Tezvirat” karşılığını verdi.

Tanrıverdi, SADAT’ın mülakatlarla ilgili olmadığını belirtip “Milli Savunma Bakanlığı’nın iradesi içindedir” diye konuştu.”  haber başlığında ise Onat’ın ifadeleri Tanrıverdi'nin ifadeleri olarak sunuldu.  

Odatv bir yandan SADAT'ın mülakatlarla ilgisi olmadığını belirtirken öte yandan SADAT’çıların mülakatlardan alındığı yönündeki iddialara da “Tezvirat” cevaplaması verilmesini SADAT'ın mülakatlarda yer aldığı şeklinde sunuyor. 

Buradaki asıl sorun SADAT'ın mülakatlarda yer alıp almadığı değil Odatv'nin haber dili ile karmaşık bir aktarımda bulunarak ifadelerin ve söylemlerin yerini değiştirmesidir. Okuyucularını belirli bir yöne kanalize etmeyi hedefleyen haber dili, algı şekillendirme çalışmasına bir örnektir.  

Birçok farklı Kemalist sol seküler haber sitesi de içeriğin ne anlattığına değil Odatv'nin neyi aktarmak istediğine göre haber başlıklarını oluşturdu. 

yol-tv-sadat.jpg

Odatv haberinde SADAT kurucusu olduğunu ifade ettiği Gürcan Onat ile ilgili şu kısma yer verdi.

“Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği'nin (ASSAM) Başkan Yarcımsı ve SADAT kurucusu Gürcan Onat da Odatv’nin sorularına yanıt verdi.

Öncelikle SADAT ekibinde olmadığını belirten Gürcan Onat, “SADAT ekibiyle alakam yok. SADAT kurulurken ben de cüzi bir miktar hisse verdim” dedi.

Harp Okulu mülakatlarında görev aldığını Odatv’ye açıklayan Onat şunları anlattı:

“Mülakatlar 2020 yılının sonun kadardı. 15 Temmuz kalkışmasından sonra emekli subaylar çağırıldı. Bu uygulama 2020 yılına kadardı, üç yıl görev yaptım. 2021’de eskiye dönüş yapıldı. Milli Savunma Bakanlığı kendi bünyesinden oluşturduğu ekiple mülakatları yapıyor.”

Odatv’nin kendi düşüncelerini röportaj ile aktardığı haberi birçok sol Kemalist haber sitesine referans oldu. Algı çalışması yürütülen haber hızla yayılırken Odatv’nin karanlık dehlizi iş başında dedirtti. Gazetecilik nasıl yapılmaz sorusuna da cevap olan bu haberiyle Odatv, gazetecilik amacı gütmediğini kanıtlamış oldu.  

 

 

*Bu yazıdaki tüm italik metinler Odatv’nin ilgili haberinden alıntılanmıştır.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum