1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Obama, Trump’ın Başkanlığından Kaygılı
Obama, Trump’ın Başkanlığından Kaygılı

Obama, Trump’ın Başkanlığından Kaygılı

ABD Başkanı Obama, ABD’nin yeni başkanı seçilen Trump’ın başkanlığına dâir kaygıları olduğunu kaydetti.

15 Kasım 2016 Salı 07:49A+A-

ABD Başkanı Barack Obama, Yunanistan, Almanya ve Peru’yu kapsayan yurt dışı seyahati öncesi Beyaz Saray’da basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“Bu Ofis Herhangi Bir Kişiden Daha Büyüktür”

AA’da yer alan habere göre, başkanlık seçiminin sonuçlanmasının ardından yönetimin devir sürecinin pürüzsüz bir şekilde gerçekleşmesine yönelik ekibinin her türlü yardımı ve kolaylığı gösterdiğini vurgulayan Obama, “Bu ofis herhangi bir kişiden daha büyüktür. Bu nedenle pürüzsüz bir geçişin sağlanması çok önemli.” dedi.

“Trump ile Olabildiğim Kadar Dürüsttüm”

ABD başkanlığının çok önemli bir görev olduğunu öne süren Obama, Donald Trump’la geçen çarşamba Oval Ofis’te “samimi” bir görüşme yaptığını hatırlattı.

“Trump ile olabildiğim kadar dürüsttüm.” ifadesini kullanan Obama, Trump’ın “ideolojik”ten ziyâde “pragmatist” olduğunu belirtti.

“Tavsiyem Yönetimin Seçim Kampanyasından Farklı Olduğu Şeklindeydi”

Obama, Trump’ın başkan olarak alacağı kararların kendisine bağlı olacağını söyleyerek, seçim kampanyası yürütmekle ülke idâre etmenin aynı şey olmadığına değindi. Barack Obama, “Seçilmiş başkana görüşmemizde tavsiyem yönetimin seçim kampanyasından farklı olduğu şeklindeydi. O da bunun farkında.” diye konuştu.

“Tabî ki Endişelerim Var”

Bir soru üzerine, Trump’ın başkanlığına dâir kaygıları bulunduğuna ve bu noktada ABD’nin sorumluluklarına işâret eden Obama, “Kaygılarım var mı? Kesinlikle. Tabî ki endişelerim var. O ve ben bir dizi konuda aynı fikirde değiliz. Federal hükümetimiz ve demokrasimiz sürat botu değil, okyanus gemisi. Başkanlığa geldiğimde ben bunu fark ettim.” değerlendirmesini yaptı.

ABD-NATO İlişkileri

Obama, ABD ile NATO arasındaki ilişkilere de değindi.

ABD’nin, Trump başkanlığında NATO ile stratejik bağlılığında bir değişiklik olmayacağını kaydeden Obama, “ABD'nin, NATO ile güçlü ve sağlam ilişkisini korumaya yönelik niyetinde herhangi bir zayıflama yok. Bu müttefiklikler sâdece Avrupa için değil, ABD ve dünya için de çok önemli.” açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT

3 Yorum