1. HABERLER

  2. HABER

  3. Obama Topu NSA'ya Attı
Obama Topu NSA'ya Attı

Obama Topu NSA'ya Attı

Obama'nın Merkel'in dinlendiğinden 3 yıldır haberi olduğu iddia edilirken, Beyaz Saray'dan üst düzey yetkililer, NSA'nın dünya liderlerinin telefonlarını dinlediğinden yeni haberdar olduklarını savundu.

29 Ekim 2013 Salı 03:46A+A-

Almanya Başbakanı Angela Merkel başta olmak üzere en az 35 dünya liderinin telefonlarının dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından, Amerikan yönetimi skandal bir açıklama ile durumu kurtarmanın derdine düştü. Wall Street Journal'a konuşan Beyaz Saray'dan üst düzey yetkililer, Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) dünya liderlerinin telefonlarını dinlediğinden bu yaz haberlerinin olduğunu, ardından programın durdurulması emrinin verildiğini savundu. Gazetenin isim vermediği ABD yetkililerine göre, 35 yabancı liderlerin telekulak mağduru olduğunu Başkan Barack Obama, eski NSA çalışanı Edward Snowden'ın ifşaatlarının ardından öğrendi. Gazete progamın kapatılması emrini kimin verdiği ve verildiği tarih hakkında ise bir bilgi vermedi.

HABERDAR DEĞİL GİBİ!

The Wall Street Journal'ın görüşlerini aldığı yetkililer NSA'nın dinleme programlarından Obama'nın haberi olmamasının mümkün olabileceğini, çünkü kurumun 'listelenmemiş' çok sayıda dinleme faaliyeti yürüttüğünü savundu. Haberde, dinleme faaliyetinin bazı yabancı liderler için devam ettiği, diğerlerinin ise iptal edildiği de vurgulandı. WSJ haberinin Alman gazetesinde yayımlanan ve Obama'nın Merkel'in telefonunun dinlendiğinden 3 yıldır haberi olduğunu ortaya koyan iddiaların hemen ardından gelmesi dikkat çekti. Bil am Sonntag (BamS), 'Handygate' manşetiyle verdiği özel haberde, Obama'nın Merkel'in telefonunun dinlendiğinden 3 yıldır haberi olduğunu ve bizzat kendisinin bu izni verdiğini öne sürmüştü. Gazetenin, ABD istihbarat çevrelerine dayandırdığı haberinde, Obama 2010 yılında dönemin NSA Başkanı Keith Alexander'dan Merkel'in gizlice dinlendiğine ilişkin bilgi aldığı, bunu durdurmadığı aksine devam ettirdiği ifade edildi. Obama'nın Merkel hakkında her şeyi bilmek istediği belirtilen haberde, Amerikalı bir NSA çalışanının, Obama'nın Merkel'e güvenmediğini ve kendisini tanımak amacıyla hakkında bir dosya dahi istediğini söylediği öne sürüldü. Bild am Sonntag ayrıca eski başbakan Gerhard Schröder'in de dinlendiğini iddia etti.

İsviçre'de alarm

ABD'nin Avrupa ülkelerindeki politikacıları dinlediği iddiaları üzerine İsviçre kabinesi üyelerinin telefon güvenliğinin artırılması kararı alındı. İsviçre Konfederasyonu Başkanı Ueli Maurer, NSA'nın birçok ülkede dinleme faaliyeti yürüttüğü ve liderlerin telefonlarını dinlediği iddiaları üzerine hükümet üyeleri için yakın zamanda yeni telefon güvenliği önlemleri alacaklarını bildirdi. Maurer, halihazırda bazı önlemler uyguladıklarını, yeni alınacak önlemlere ilişkin detayların ise yakın zamanda kamuoyuna açıklanacağını ifade etti. En son ne zaman önemli bir konuyu kabine üyeleriyle telefonda konuştuğunu hatırlamadığını da belirten Maurer, böyle bir konuşma yapmaları gerektiğinde daha güvenli olduğunu düşündüğü sabit telefonları kullandıklarını bildirdi. İsviçre kabinesinin toplantılarının yapıldığı odaya cep telefonu alınmıyor.

Yeni Şafak

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT