1. HABERLER

  2. HABER

  3. Nokta Dergisi Toplatıldı
Nokta Dergisi Toplatıldı

Nokta Dergisi Toplatıldı

Nokta Dergisi’ne yeni sayısının kapağında yer alan haberde ''Cumhurbaşkanı'na hakaret ve terör örgütü propagandası'' yapıldığı gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca soruşturma açıldı.

14 Eylül 2015 Pazartesi 20:53A+A-

Savcılığın talimatı üzerine polis ekipleri Nokta Dergisi'nin Kâğıthane'deki bürosuna giderek toplatma kararını tebliğ etti. Daha sonra derginin bu haftaki sayısı dağıtım ofislerinden toplatıldı.

Derginin Twitter'daki hesabına erişimin engellenmesine karar verildi.

Yazı İşleri Müdürü Mahkemeye Sevkedildi

Derginin sorumlu yazı işleri müdürü Murat Çapan, gözaltına alındı. Terörle Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan Çapan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Yerleşkesi’ne götürüldü. Çapan, savcılık sorgusunun ardından, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla, tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İstanbul 2. Sulh Ceza Hâkimliği de, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ''Nokta dergisinin bu haftaki sayısının toplatılması ile Twitter hesabının erişimine engellenmesi'' kararının onanmasına karar verdi.

Hâkimlik incelemesinde, "Cumhurbaşkanı'na hakaret içeren" içerikler olduğu değerlendirilerek, ''terör örgütü propagandası yapmak ve Cumhurbaşkanı'na hakaret'' suçlarından soruşturmaya başlandığını hatırlattı.

Derginin yeni sayısının Basın Kanunu'nun 25/2 ve devamı maddelerince toplatılmasına ve derginin resmî Twitter adresine erişimin engellenmesine karar verildiğini aktaran hâkimlik, bu nedenle anılan nüshanın toplatılması ve söz konusu internet adresine erişimin engellenmesine dair verilen kararların onanmasına hükmetti.

Derginin avukatı kararın kaldırılması için İstanbul 3. Sulh Ceza Hâkimliği'ne başvurdu.

Derginin kapağında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bir fotoğrafı asker cenazesinde selfie çeker gibi montajlanmıştı.

CHP'lilerden Nokta'ya Ziyaret

CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu ile CHP İstanbul milletvekilleri Barış Yarkadaş ve Eren Erdem, Nokta Dergisi'ni ziyaret ederek, Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven'den bilgi aldı.

Ziyaretin ardından basın açıklaması yapan Berberoğlu, derginin toplatılmasına ilişkin: "Toplatma kararı, dünyanın her yerinde çok ciddi bir olaydır, çok ciddi gerekçeye dayandırılır. Çok açık seçik, sokaktaki insanın anlayabileceği dille yazılmış, hukuka dayalı olmak zorundadır. Elimde tuttuğum savcılık yazısı bu saydığım kriterlerden hiçbirine uygun değildir. Cumhurbaşkanına hakaretten bahsediliyor, olabilir, olmayabilir, hukukun karar vereceği bir konu." dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT