1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. NATO ve Rusya Anlaşamadı
NATO ve Rusya Anlaşamadı

NATO ve Rusya Anlaşamadı

Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhâkının ardından yapılan 2. NATO-Rusya Konseyi'nde taraflar anlaşamadı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Bugün fikir birliği yoktu. Ancak her iki taraf da pozisyonuna açıklık getirdi.” dedi.

14 Temmuz 2016 Perşembe 07:05A+A-

Büyükelçiler düzeyinde yapılan NATO-Rusya Konseyi'nde taraflar arasında yine fikir birliğine varılamadı.

Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhâkının ardından, 2. NATO-Rusya Konseyi toplandı. Büyükelçiler düzeyinde Brüksel'deki NATO Karargâhı’nda yapılan toplantıda, başta Ukrayna, Rusya'nın Avrupa'daki askerî faaliyetleri ile 8-9 Temmuz'da Varşova'da yapılan NATO Zirvesi'nde alınan kararlar görüşüldü.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Avrupa-Atlantik güvenliğine dâir en önemli sorunlardan bazılarını ele aldık. Bu, NATO-Rusya Konseyi'nin önemini gösteriyor.” dedi.

jens_stoltenberg_nato.jpg
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

“Rusya'nın Bu Konuda Çok Büyük Sorumluluğu Var”

NATO üyelerinin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine olan desteğinin sürdüğünü kaydeden Stoltenberg, “Minsk Anlaşması'nın imzacılarının tamamı, taahhütlerine bağlı kalmalı ve Rusya'nın bu konuda çok büyük sorumluluğu var.” diye konuştu.

Rusya'nın eylemlerinin Avrupa-Atlantik güvenliğinin yanı sıra NATO-Rusya ilişkisini de tehlikeye attığını belirten Stoltenberg, Ukrayna'nın doğusundaki sorunun barışçıl yoldan çözülmesinin, ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

alexander_grusko.jpg
NATO-Rusya Konseyi toplantısında Rusya'yı NATO Büyükelçisi Alexander Gruşko temsil etti.

“Bugün Fikir Birliği Yoktu”

NATO Genel Sekreteri, konseyin diyalog açısından önemini sürdürdüğünü vurgulayarak, “Bugün bir fikir birliği yoktu. Ancak her iki taraf da pozisyonuna açıklık getirdi.” değerlendirmesini yaptı.

Rusya'nın Baltık Denizi'nde hava sahası güvenliğine dâir bir teklif sunduğunu da açıklayan Stoltenberg, “Rusya'nın risk azaltımı önlemlerini uygulamak istediğini göstermesini memnuniyetle karşılıyorum.” dedi.

sergey_lavrov.jpg
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov

“NATO Rusya’da Düşman İmajı Oluşturmak İstiyor”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Hazar Beşlisi Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin Rusya ile NATO ilişkilerine yönelik sorusunu yanıtlarken, NATO'nun Rusya’da bir düşman imajı oluşturmak istediğini savundu.

“NATO ile olan terörle mücadele, Afganistan’daki NATO güçlerini IŞİD ve diğer radikallerle etkin mücadele için destekleme işbirliği anlaşmalarını biz durdurmadık.” diyen Lavrov, NATO’nun NATO-Rusya Konseyi toplantısını yapmalarını istediğini ve Rusya’nın da kabûl ettiğini belirtti.

“Avrupa Kıtasında Rusya’yı Dışlama Politikası Uygulanıyor”

Lavrov, “Biz görüşmelerden kaçmayız. Görüşmenin propaganda amaçlı değil, Avrupa kıtasının askerî güvenlik alanındaki siyasetinin sonucu olan durumun ciddiyetine uygun olan bir görüşme olacağını umut ediyorum.” ifadesini kullandı.

NATO’nun Rusya’yı dışlamaya çalıştığını iddia eden Lavrov, “Avrupa kıtasında Rusya’yı dışlama politikası uygulanıyor. Bunu Avrupalı siyasetçilerin anlayacağını, bu siyasetin değişeceğini ve bunun AGİT ve NATO ile Rusya arasındaki temel anlaşmalar çerçevesinde yapılacağından umutluyum.” diye konuştu.

Varşova Zirvesi

Geçen hafta Polonya’nın başkenti Varşova’da yapılan Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi’nde NATO, 2017’den itibaren Doğu Avrupa’daki Letonya, Polonya, Litvanya, Estonya ülkelerine dört askerî tabur yerleştirme kararı almış, ayrıca Rusya’nın Kırım ilhâkını “yasa dışı ve hukuka aykırı” olarak nitelendirerek Ukrayna’yı destekleme kararını duyurmuştu.

Varşova Zirvesi sonrası yayımlanan bildiride, “Rusya’nın NATO toprakları çevresindeki kışkırtıcı askerî eylemleri dâhil, son zamanlardaki saldırgan tutumu ile tehdit ve güç yoluyla siyasî amaçlarını gerçekleştirmeye dönük isteğini göstermesi”nin bölgesel istikrarsızlığın kaynağı olduğu belirtilmişti.

NATO-Rusya ilişkileri, Rusya'nın Kırım'ı ilhâk etmesiyle birlikte 2014 yılında tamamen kesilmişti. İki yıl aradan sonra, NATO-Rusya Konseyi ilk kez 20 Nisan'da yeniden Brüksel'de bir araya gelmişti. Ancak toplantıda, taraflar arasındaki “derin görüş ayrılıkları” giderilememişti.

Kaynak: AA, Reuters, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT