1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. "Musul Operasyonunda Biz de Varız"
"Musul Operasyonunda Biz de Varız"

"Musul Operasyonunda Biz de Varız"

Türkiye’nin, Başika kampında eğittiği Haşdi Vatani’nin askeri sözcüsü Haysem El Enizi, Irak ordusu komutası altında Musul operasyonuna katılacaklarını söyledi.

12 Ekim 2016 Çarşamba 16:23A+A-

Türkiye’nin, 2015 yılının başından bu yana Musul yakınlarındaki Başika kampında eğittiği Musullu Sünni güçlerden oluşan Haşdi Vatani’nin askeri sözcüsü Haysem El Enizi, Al Jazeera’ye konuştu. Haşdi Vatani’nin bugüne kadar eğitilen üç bin kişilik savaşçısının Irak ordusu komutası altında Musul operasyonuna katılacağını, operasyon sonrası da kent merkezinde güvenliği yine Irak ordusuyla birlikte sağlayacağını söyledi.

“Türk askeri Başika’da eğitim için kalacak”

El Enizi, henüz bu karar için imza atılmadığını, ancak operasyon hazırlıkları için görüşen Amerikalı, Iraklı ve Türkiyeli yetkililerin bu konuda fikir birliğine vardığını söyledi.

“Şu an Peşmerge’nin olduğu kuzey ve doğu bölgesinden operasyona katılacak Haşdi Vatani. Tamamen Irak ordusunun komutası altında olacak. Türk askeri Başika’da eğitim için kalmaya devam edecek.

Şu an için üç bin savaşçımız var. Başika’da eğitime devam edilecek. Bu şekilde bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz. Hedefimiz üç ay içinde sayıyı ikiye katlayarak altı bine ulaşmak. Çünkü bu birlikler sadece IŞİD’den temizleme operasyonu sırasında değil, sonrasında da şehirde güvenliği sağlamak için Irak ordusuyla birlikte Musul’da kalmaya devam edecek.”

“Haşdi Şâbi İran’ın adamlarıdır”

Haşdi Aşairi adı verilen, yerel aşiret liderleri ve onlarla hareket eden milis güçlerden oluşan birliklerin de Musul’un içine girmesi halinde Haşdi Şâbi kadar tehlikeli olacağı görüşünde:

“Haşdi Aşairi’nin de Musul halkının yapısına uygun olarak çoğunlukla Sünni aşiretlerden oluştuğunu biliyoruz. Musul çevresinde sayıları üç bin iki yüz civarında. Ancak bunlar Bağdat yönetimiyle doğrudan iş yapan ve Haşdi Şabi dediğimiz Şii milis yapılanmasıyla aynı çatı altına giren gruplar. Bu sebeple Musul operasyonunda kent çevresinde kendi bölgeleri dışında ciddi bir rol oynamaları beklenmiyor. Bağdat’tan ya da ABD’den gelecek hafif silahlarla IŞİD’e karşı savaşta etkili olamazlar. Sadece aşiretlerinden güç aldıkları bölgelerde aktif olabilirler.

Haşdi Şâbi ise çoğunluğu İran’da eğitim almış, (İran Devrim Muhafızları Komutanı) Kasım Süleymani’nin adamlarıdır. Bir kanuna, düzene dayanmazlar. Irak Savunma Bakanlığı’na da bağlı olmadıkları için eylemlerinin cezalandırılması da söz konusu olmuyor. Musul’a girmeleri çok büyük sorunlar doğurur.”

“En büyük sorun Telafer’de olacak”

En büyük sorun da Telafer’de olacak. Buradaki Haşdi Şâbi grupları Telafer’den IŞİD geldiğinde güneye kaçan Şii aşiretlerden oluşuyor. Burada bu güçlerin varlığı, IŞİD’le işbirliği yaptığı gerekçesiyle Sünni Türkmenlere yönelik çok kötü sonuçlar doğurabilir. Haşdi Vatani’nin ise coğrafi ve fiziki olarak buraya girmesi mümkün değil. Biz Musul’a şu an Peşmerge’nin hâkim olduğu kuzey ve doğu bölgelerinden gireceğiz.”

Haşdi Vatani sözcüsüne göre, Musul'un IŞİD'den temizlenmesi operasyonu, tüm gruplar arasında koordinasyon sağlanması halinde birkaç hafta içinde tamamlanacak. Ancak önemli olan Musul'un IŞİD sonrası istikrar ve güvenliğinin sağlanması. Bunun ise yıllar sürebileceğini söylüyor.

HABERE YORUM KAT