1. HABERLER

  2. HABER

  3. Müslümanları İzleyen New York Polisine Yeniden Dava Açıldı
Müslümanları İzleyen New York Polisine Yeniden Dava Açıldı

Müslümanları İzleyen New York Polisine Yeniden Dava Açıldı

ABD'de 11 Eylül saldırılarından sonra 2002'den 2014'e kadar, herhangi bir makul sebep olmaksızın müslümanların câmîlerde fotoğraf ve videolarını çekerek izleyen New York Polis Teşkilatı (NYPD) hakkında yeniden dava açıldı.

15 Ekim 2015 Perşembe 10:58A+A-

ABD Temyiz Mahkemesi, NYPD'nin müslümanları izlediği gerekçesiyle daha önce açılan davayı geçen yıl düşüren ABD 3. Temyiz Mahkemesi komisyonunun kararını bozdu.

2012'de New Jerseyli müslümanların açtığı davayı düşüren mahkemenin gerekçesi, "New York polisinin müslüman Amerikalıları izlemeksizin aralarındaki radikalleri tespit edemeyeceği" olmuştu.

ABD Temyiz Mahkemesesi Hâkimi Ambro, müslümanların takibe alınmasını daha önce "Kızıl Korku" döneminde Yahudi halka, İç Savaş'ta siyahî Amerikalılara ve 2. Dünya Savaşı döneminde de Japonlara karşı yapılan “ırkçı” ve “ayrımcı” uygulamalara benzediğini ifade etti.

NYPD'nin 2002 yılı başından itibaren müslümanlara karşı uyguladığı izleme programı, AP'nin 2011'de Pulitzer ödülü alan haberiyle ortaya çıkarılmıştı.

NYPD savunmasında, tek amacının “11 Eylül saldırılarından sonra muhtemel terör saldırılarını engellemek için istihbarat toplamak” olduğunu iddia etmişti.

Eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg döneminde Raymond Kelly'in öncülüğündeki müslüman toplumunun izlenmesini gerçekleştiren istihbarat birimi, geçen yıl Belediye Başkanı Bill de Blasio'nun göreve getirdiği yeni NYPD şefi William Bratton tarafından lağvedilişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT