1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Müslüman ve Yahudi Gruplar Seçimleri Boykot Edecek
Müslüman ve Yahudi Gruplar Seçimleri Boykot Edecek

Müslüman ve Yahudi Gruplar Seçimleri Boykot Edecek

İşgal bölgesi vatandaşı Filistinlilerin kurduğu İslami hareketler ile Siyonizm karşıtı Yahudilerin oluşturduğu Neturei Karta cemaati, seçimleri boykot kararı aldı.

16 Mart 2015 Pazartesi 12:52A+A-

İsrail'deki seçimler, İslami hareketler ile Yahudi grupları seçimleri boykot etme noktasında bir araya getirdi.

İsrail içindeki faaliyet gösteren "1948 Filistin İslami Hareketi'nin Raid Salah liderliğindeki Kuzey Kanadı, Ebnau'l Beled (Vatan Evlatları) Hareketi, yeni kurulan Kifah Hareketi ve İbranice "Şehrin Muhafızları" anlamına gelen Neturei Karta cemaati seçimleri boykot ediyor.

AA muhabirine konuşan Kifah Hareketi Genel Sekreteri Eymen Hac Yahya, "İsrail işgali altında olduğumuz için onun kurumlarını boykot etmemiz çok doğal. Üstelik yaşadığımız tecrübe de göstermiştir ki, Knesset'teki varlığımızın hiç bir faydası yok. Biz, İsrail'i, yaşadığı yönetim krizinden kurtarmak için süregelen çalışmaların bir parçası olmak istemiyoruz" dedi.

Ebnau'l Beled Hareketi de "Knesset seçimlerini boykot et, çünkü senin dışarıda kullanacağın oy daha çok ses getirecek" sloganıyla seçimleri boykot edenler arasındaki yerini aldı.

Hareketin Genel Kurul Üyesi Reca İğbariyye yaptığı yazılı açıklamada, "Seçimleri boykot etmek ilmi, tarihi ve metot olarak denenmiş bir tavırdır ve biz de seçimleri boykot edecek ve tüm sömürgeci ülkeler tarafından desteklenen 'insanların zihinlerini esir alma kampına' rağmen katılım oranını düşürmek için çalışacağız. Knesset, halkın iradesi üzerinde oynamaktadır" ifadelerini kullandı.

1948 İslami Hareketi'nin Kuzey Kanadı da seçimleri boykot eden oluşumlar arasında yer alıyor. Salah daha önce yaptığı açıklamada, Knesset'in sadece Yahudi toplumunu koruma amacına hizmet ettiğini söylemişti.

İsrail Seçim Komisyonu’nun verilerine göre 2013 yılında yapılan son seçimlerde oy kullanma hakkı olan 760 bin işgal bölgesi vatandaşı Filistinli'nin sadece yüzde 57’si oy kullandı.

Seçimlere katılımın sınırlı kalmasının gerekçesi olarak ise Filistinliler arasında yaygın olan seçimlere katılmayarak İsrail’i boykot etme” yönündeki eğilim gösteriliyor.

Arap Listesi adıyla seçime ortak girecek olan bu partiler; Hadaş (Eşitlik ve Barış İçin Demokrasi Cephesi), Birleşik Arap Listesi, Beled (Demokratik Arap Meclisi) ve Değişim İçin Arap Hareketi’nden oluşuyor.

Şu anda Knesset’teki mevcut Arap partilerinin sandalye sayısı Hadaş Partisi, Birleşik Arap Listesi ve Beled Partisi üçer milletvekili Deşim İçin Arap Hareketi ise bir milletvekili olmak üzere toplam on bir.

Ülkenin tamamının tek bir seçim bölgesi olarak kabul edildiği sistemde seçmenler, parti listesindeki herhangi bir adaya değil, Knesset’teki 120 ismin bulunduğu parti listesine oy veriyor. Hükümet kurmak için ise 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor. Önümüzdeki seçimlerde sandığa gidecek İsrailli Yahudilerin sayısı ise 5 milyon 900 bin olarak açıklandı.

Neturei Karta da boykot cephesinde

Dünya çapında İsrail karşıtı faaliyetlerde bulunan Ortodoks Yahudi cemaati Neturei Karta ise seçimleri sadece boykot etmekle kalmayıp sandık başına gitmenin Yahudi şeriatına aykırı olduğunu öne sürüyor.

Cemaatten yapılan yazılı açıklamada, Yahudilerin Knesset seçimlerine katılmasını yasaklayarak, katılacak olanların bu yasağı çiğneyeceğini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT