1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Muş İlci İnşaat Kız Anadolu İHL’de “Malazgirt Zaferi” Konferansı
Muş İlci İnşaat Kız Anadolu İHL’de “Malazgirt Zaferi” Konferansı

Muş İlci İnşaat Kız Anadolu İHL’de “Malazgirt Zaferi” Konferansı

Mikail Bayram'ın sunumuyla "Malazgirt Zaferi" başlıklı konferans, Muş İlci İnşaat Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde gerçekleştirildi.

01 Nisan 2016 Cuma 08:12A+A-

Haksöz Haber

Muş İlci İnşaat Kız Anadolu İHL’nin konferanslar dizisinin bu haftaki ikinci konuğu, tarihçi Prof. Dr. Mikail Bayram idi. Selçuklu Devleti’nin sosyal ve kültürel yapısı ile ilgili bilgiler veren Bayram, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Oğuzların Anadolu’ya girdiğinde orada halkı, Kürt Müslümanlardan oluşan Mervani devleti vardı. Anadolu’nun fethi konusunda, ümmet şuuruyla hareket eden Mervaniler de Alparslan’a yardımcı oldu. Orta Asya’dan gelen Türkler, Anadolu’ya resmen girmeden önce gayriresmi bazı giriş çıkışlar yapmıştı. Bundan rahatsız olan İmparator Romen Diyojen, ordularını doğu seferine çıkarttı. Müslümanlarla, Malazgirt Meydanı’nda karşı karşıya gelen Diyojen’in orduları büyük bir yenilgi alarak, ganimetlerini ve geniş çaplı topraklarını Müslümanlara bırakmak zorunda kaldı. Malazgirt Zaferi’nden sonraki yüzyıllık süreçte de askeri operasyonlar devam etti.

Büyük Selçuklu Devleti’nin kuruluşu sonrası Anadolu toprakları İslamlaştı. Tabii bu süre zarfında Anadolu’nun muhtelif yerlerinde çeşitli beylikler kuruldu. Bu beylikler de Büyük Selçuklu Devleti’ne bağlı faaliyetlerde bulundu. Anadolu topraklarında İslam’ın geniş çaplı yer bulmasında bu beyliklerin büyük katkıları vardır.

Büyük Selçuklu Devleti’nin örgütlenme biçimiyle, kendisinden önceki İslam devletlerine benzemektedir. İslam dininin benimsenmesinden sonra, hükümdarlar İslam devletlerindeki geleneğe uyarak ‘sultan’ ünvanı ile anıldılar. Suriye Selçukluları ile Kirman Selçukluları’na Irak Selçukluları da katıldı.”.

Soru-cevap bölümünün ardından program sona erdi.

mus.jpg

HABERE YORUM KAT