1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Mültecilerin Yunanistan - Makedonya Sınırındaki Dramı Devam Ediyor
Mültecilerin Yunanistan - Makedonya Sınırındaki Dramı Devam Ediyor

Mültecilerin Yunanistan - Makedonya Sınırındaki Dramı Devam Ediyor

Yunanistan - Makedonya sınırında 12 binden fazla mültecinin kaldığı kampın koşulları giderek kötüleşiyor. Raylarda oturma eylemi yapan mültecilerin yanı sıra, kanser hastası karısının yanına üç çocuğuyla gitmek isteyen bir baba da açlık grevi yapıyor.

13 Mart 2016 Pazar 14:15A+A-

Yunanistan’ın Makedonya sınırındaki İdomeni kasabası yakınlarında 12 binden fazla mültecinin sınırı geçmek için bekleyişi sürüyor.  Koşulların giderek kötüleştiği kampta, 44 yaşındaki Suriyeli bir mülteci açlık grevine başladı.

Üç çocuğuyla Almanya’daki kanser hastası eşinin yanına gidebilmek için sınırda bekleyen Nazım Serhan, “Karımı ölmeden son bir kez daha görmek istiyorum, sadece bir günlüğüne…” dedi. Mültecilerden bir kısmı da Yunanistan’ı Makedonya’ya bağlayan demiryolu hattı üzerinde oturma eylemi yaptı.

Yunan bakan: Hafta sonuna kadar çözmeyi umuyoruz

Yunanistan’da Mültecilerden Sorumlu Devlet Bakanı Dimitris Vitsas, Mega televizyonuna verdiği demeçte, “İdomeni’deki durumu bir hafta içinde, güç kullanmadan çözmeyi umuyoruz” dedi. 

 

 
 

Mültecileri diğer kabul merkezlerine yönlendirmek için ikna etmeye çalışacaklarını söyleyen Vitsas, Cuma günü 400 kişiyi Yunanistan’ın kuzeyindeki bir merkeze gitmeye ikna ettiklerini anlattı.

Vitsas, sığınmacı kamplarında 50 bin kişilik hafta sonuna kadar hazır olacağını, mültecilerin bu kamplara gitmek için ikna edilmesi gerektiğini söyledi.

Rota kapandı

Dört Balkan ülkesinin de hafta başında sınırlarını kapatması üzerine kamplardaki insani durum kötüleşti. Geçen yıl yüzbinlerce mültecinin Avrupa’nın kuzeyine gitmek için kullandığı rotanın kapanması, sınırın Yunanistan tarafında yığılmaya neden oldu.

İdomeni’deki kampta kalanların yüzde 40’ının çocuklardan oluştuğu tahmin ediliyor. Yunanistan’da kayıtlı mülteci ve sığınmacı sayısı 42 binden fazla. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mültecilerin geri kabulüne dayalı anlaşma ve ortak eylem planı, 17 Mart’taki Avrupa Birliği zirvesinde karara bağlanacak.

Kaynak: AFP

HABERE YORUM KAT