1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Mültecilere Sırbistan Kıskacı!
Mültecilere Sırbistan Kıskacı!

Mültecilere Sırbistan Kıskacı!

Ülkelerindeki savaşlardan kaçıp Batı Avrupa ülkelerine doğru yola çıkan mülteciler Sırbistan’da zor koşullar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

22 Kasım 2016 Salı 08:30A+A-

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre, Afganistan’dan yola çıkıp Pakistan, Irak, Türkiye ve Bulgaristan üzerinden Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a gelen Derviş, diğer bin mülteci ile beraber depoda yaşamaya çalışıyor. Harabe hâlindeki deponun “insanlar için değil, köpekler için” olduğunu söyleyen Derviş, asıl amaçlarının Hırvatistan'a gitmek olduğunu belirtti.

Hırvatistan’a Yürüyüş

Kasım ayının başında bir grup arkadaşıyla Hırvatistan sınırına yürüyen Derviş, iki günlük yürüyüşün ardından sınır polisi tarafından geri çevrilmiş. Sırbistan’da kaldığı süre boyunca bir defa Makedonya’ya sınır dışı edildiğini belirten Derviş, aynı şeyi tekrar yaşamak istemediğini söylüyor. Derviş ve grubunun Sırbistan’dan yasal olarak çıkabilmesi için ülkede dokuz ay geçirmesi gerekiyor.

multecilere_sirbistan_kiskaci-(2).jpg

multecilere_sirbistan_kiskaci-(3).jpg

Birleşmiş Milletler: Kayıtlı 6 Bin 400 Mülteci Var

Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı’na göre Sırbistan’da kayıtlı 6 bin 400 mülteci bulunuyor. Ancak yerel sivil toplum kuruluşları bu sayının 10 bine yakın olduğunu belirtiyor.

Sırbistan hükümeti ve yardım kuruluşları, mülteci kamplarına ısınma ve yemek yardımı yapıyor ancak pek çok mülteci, geldikleri ülkelere sınır dışı edilme korkusuyla kamplarda kalmaktan kaçınıyor.

“Lütfen Sınırları Açın!”

Geçen hafta Belgrad’da bir grup mülteci, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin sınırlarını açması talebiyle gösteri düzenledi. Ellerinde “Lütfen Sınırları Açın!”, “Tel Örgülere Hayır!” gibi pankartlar taşıyan mülteciler, Hırvatistan’ın ve diğer AB üyesi ülkelerin kendilerine geçiş izni vermesini istedi. Ancak Hırvatitanlı yetkililer, mültecilere geçiş izni vermedi.

HABERE YORUM KAT