1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Mülakatlar adaletsizliğe yol açmasın
Mülakatlar adaletsizliğe yol açmasın

Mülakatlar adaletsizliğe yol açmasın

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi verdiği "mülakatlar kaldırılacak" vaadi uygulanacak mı?

20 Eylül 2023 Çarşamba 13:45A+A-

HAKSÖZ HABER

Tartışmalara sebep olan mülakat sistemi hakkında yapılan düzenlemeyle Milli Eğitim Bakanlığı’nda mülakatın öğretmen alımındaki etkisi sınırlandırıldı. Seçimlerde “mülakatların kaldırılacağı” yönünde verilen vaat tutulmamış olsa da yapılan düzenleme olumlu bir gelişme olarak nitelenebilir.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "öğretmene mülakat" polemiğiyle ilgili olarak, "Mevcut düzenlemede KPSS puanı ve mülakatla atanıyor. Şu an yüzde 100 mülakat skoruyla atanıyor öğretmen. Biz yüzde 50-50 yapmak istiyoruz. KPSS yüzde 50, mülakat yüzde 50" dedi.

Tekin’in vurgulamaya çalıştığı yeni tasarı bir sorunun varlığını kabul ediyor. Peki, çözüme yönelik gerçekçi bir adım var mı? Mülakatlarda yaşanabilecek “torpil, kayırma” ihtimaline karşı da Tekin şu uyarılarda bulunuyor:

"30 büyükşehirde mülakat yapılacak. Mülakatta öğretmen adayına 'bize ders anlatın' diyeceğiz. İletişim becerisi ve sorun çözme becerisini ölçeceğiz. Kul hakkı yemeden, herhangi bir ideolojik bir kayırma yapmadan bunu yapabilmek. Komisyon üyesinin adayla ilgili herhangi bir bilgisi olmayacak. Bu sınav öncesi alacağımız tedbirler. Adaya da burada konuştuğun şeyleri bir sınav kağıdına böyle böyle anlattım diye yazılı kağıdı bize teslim edecek. Kamera kaydı da alınacak. İyileştirme ve yapıcı önerilere açığız. Önerilere açığım. Kim kimin karşısına çıkacak, belli olmayacak. Öncesinde komisyon üyesinin gizliliği, adayın gizliliği... Aday arkadaşımıza soracağımız soru tamamen tesadüfi, kamera kaydı... İdeolojik kayırma, asla, kesinlikle olmayacak. Mülakatta hakkaniyetsizlik olmayacak."

İfade edildiği şekilde uygulanması durumunda önemli bir gelişme olarak görülebilecek olan bu sözler öğretmen adaylarını ise ikna etmedi. Sosyal medyada örgütlenen öğretmen adayları özel okullarda ve dershanelerde çalışan tecrübeli öğretmenlerin mülakatlarda tecrübesiz adayları geçeceği endişesini haklı olarak dile getiriyorlar.

MEB’in mülakatların adaletsizliğe yol açmaması için adaylar mesleki tecrübe standartlarına göre de bir düzenleme yapması gerekiyor. Mülakatların tamamen kaldırılmayacaksa dahi yapılacak düzenlemelerle mülakatların niteliği ve işlevselliğinin de net bir çerçeveye oturtulması gerekiyor.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

3 Yorum