1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Muhalifler Şebbiha Karargahına Saldırdı
Muhalifler Şebbiha Karargahına Saldırdı

Muhalifler Şebbiha Karargahına Saldırdı

Özgür Suriye Ordusu üyeleri, Şam'da yer alan ve Esed milislerinin karargah olarak kullandığı bir okula saldırı yaptı.

26 Eylül 2012 Çarşamba 10:03A+A-

Şam’da hükümet yanlısı milislerin kullandığı bir okula muhalifler bombalı saldırı düzenledi. Şebiha ve üst düzey askerlerin toplantı yaptığı sırada yapılan saldırıda kaç kişinin öldüğü ise henüz belirsiz.

Suriye’nin başkenti Şam’da Şebiha milislerinin ve güvenlik güçlerinin karargahı olarak kullanılan bir okula muhalifler bombalı saldırı düzenledi. Saldırıyı Suriye’de faaliyet gösteren muhalif gruplarından Ensar el İslam üstlenirken, grubun liderlerinden  Ebu Moaz,  “(Dün ) sabah 09.35’te Şebiha milislerinin ve güvenlik güçlerinin haftalık planlama toplantıları için kullanılan bir okula yedi patlayıcı düzenekle saldırı gerçekleştirildi ve iki patlama meydana geldi” dedi. Bölgedeki aktivistler ve görgü tanıkları saldırıların yapıldığı yerden dumanların yükseldiğini doğruladı. Bu saldırı Temmuz ayında üst düzey sivil ve askeri kişilerin bir toplantısı sırasında yapılan ve Beşar Esad’ın Savunma Bakanı ve eniştesinin ölümü ile sonuçlanan saldırıyı hatırlattı.

Suriye krizi İsrail’e de yayıldı

Şam’da yaşanan iki patlamada, çok sayıda askeri yetkilinin öldüğünü ve yaralandığını aktarıldı. Patlamanın Suriye İstihbaratı’nın Filistin Kolu’nu hedef aldığını belirtilirken, saldırıyı hem Şam Devrim Konseyi hem de Peygamber’in Torunları Tugayları üstlendi. Temmuz’da Esad güçlerinin ve istihbarat kurumlarının karargahı olarak bilinen binaya benzer bombalı saldırılar düzenlenmişti. Bu saldırılarda Esad’ın en önemli dört kurmayı da hayatlarını kaybetmişti. Suriye krizi İsrail’in ‘sınırları’ içine de sıçradı. İsrail Ordusu, Suriye güçlerinin muhaliflerin elinde olduğundan  şüphelendiği bölgeyi bombaladığı ancak İsrail’in Golan Tepesi’nin bir bölgesini hedef alındığını söyledi.

Brahimi: Esad’ın reform niyeti yok

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi el Lakhdar Brahimi Suriye lideri Beşar Esad’ın, yönetimine son verecek reformlara hiç niyetinin olmadığını, ülkede şiddetin kısa sürede sona ermeyeceğini ve durumun ‘ oldukça berbat’ olduğunu söyledi. Şam ve Ortadoğu’ya yaptığı ziyaretten sonra BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendiren Brahimi, Suriye’deki durumun her geçen gün daha kötüye gittiğini belirterek “Durum sadece Suriye halkı için değil, bütün bölge ve uluslararası barış için tehlike arz ediyor” dedi. Brahimi Esad’ın reformlara hiç niyetinin olmadığını ve ülkede yaşananları sadece ‘dış komplolara’ bağladığını ifade etti. Suriye’de hiçbir tarafın kazanmadığı ve kaybetmediği bir durumun olduğunu belirten Brahimi, “Güvenlik Konseyi’ne de belirttiğim gibi ülkede ve bölgede neler olduğu hakkında artık daha fazlasını biliyorum.İnsanların Suriye’nin eski haline dönemeyeceğini görmediğine inanmayı reddediyorum. Şam’da ve diğer her yerde reformun artık yeterli olmadığını söylediğimi düşünüyorum. Gerekli olan değişimdir” dedi.

Suriyeli çocuklara hayat zor

İngiliz yardım kuruluşu “Save the Children”, Suriye’deki çocukların işkenceye, hapis cezasına ve kaçırılmaya maruz kaldığını belirterek, BM’ye çağrıda bulundu. Kuruluş yayımladığı raporla, Suriye’de kötü muameleye maruz kalan çocukların durumlarıyla ilgili daha iyi raporlamanın yapılması ve BM’nin ülkedeki varlığını artırması gerektiğini kaydetti. Kuruluş, görüştüğü her çocuğun mutlaka ailesinden bir bireyin hayatını kaybettiğini,

Star'da yer alan habere göre, 15 yaşındaki bir erkek çocuğun ise eskiden okul olan yerde tutulduğu esnada üzerinde sigara söndürüldüğünü anlattığını ifade edildi. Başka bir çocuğun vücuduna elektrik verildiğini söylediği, bir diğerinin ise altı yaşında bir çocuğun işkence gördükten sonra açlıktan öldüğüne şahit olduğunu ifade ettiği kaydedildi. “Save the Children” raporunda Suriye’de çocuklara yönelik kötü muamelenin “devamlı, yinelenen ve korkunç” olduğunu söylendi. Yardım kuruluşunun sözcüsü Cat Carter yaptığı açıklamada, “Çocuklardan dinlediklerim korkunçtu” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT