1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MORİTANYA

  4. Moritanya'da Cezaevinde İsyan
Moritanya'da Cezaevinde İsyan

Moritanya'da Cezaevinde İsyan

Novakşot'taki bir cezaevinde "işkence ve kötü muamele" iddiasıyla çıkan isyan, güvenlik güçlerince bastırıldı

31 Ağustos 2016 Çarşamba 13:43A+A-

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, El-Kasr Cezaevi'nde bulunan tutuklu ve hükümlüler "işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları" gerekçesiyle sabah saatlerinde isyan başlattı. Cezaevindeki bazı eşyaların ateşe verildiği olayda, duman ve alevlerin binadaki koğuşların içini sarması üzerine panik yaşandığı belirtildi.

Güvenlik güçlerinin isyanı bastırmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı, çevre bölgelerden de cezaevine takviye güç gönderildiği kaydedilirken, atılan göz yaşartıcı gaz nedeniyle çok sayıda tutuklu ve hükümlünün bayıldığı veya boğulma tehlikesi geçirdiği aktarıldı.

Novakşot'taki El-Kasr Cezaevi'nde bir kişinin ameliyat sırasında ölmesi üzerine, 2015 yılında onlarca kişi açlık grevi başlatmış, yerel basında da cezaevindeki kötü muamelelere ilişkin fotoğraflar yayınlanmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) İşkence Raportörü Juan Mendez de Moritanya'da resmi olmayan alıkonulma merkezleri olduğunu belirtmiş, yetkililerin bu merkezlerin varlığını kabul ettiğini ifade etmişti.

Mendez, 3 Şubat 2016'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Moritanya'daki cezaevlerinde bulunanların büyük kısmının aşırı yoğunluk, yetersiz sağlık koşulları ve psikolojik baskılar altında gayrı insani şartlarda yaşadığını dile getirmişti.

AA

HABERE YORUM KAT