1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da Yeniden Tahrir Sesleri
Mısırda Yeniden Tahrir Sesleri

Mısır'da Yeniden Tahrir Sesleri

Mısır’da Hüsnü Mübarek'in istihbarat şefi Ömer Süleyman’ın cumhurbaşkanlığına aday olması devrimi yeniden diriltti.

09 Nisan 2012 Pazartesi 15:04A+A-

Aralarında; 6 Nisan Hareketi, Devrim Cephesi, Üniversite Gençlik Koalisyonu, İslami Özgürlük Koalisyonu, Selefi Gençlik Koalisyonu, Hukuk ve Islah İçin Şeriat Heyeti ve Selefi Nur Partisi’nin de bulunduğu 40’tan fazla sivil oluşum ortak bir açıklama yaparak Ömer Süleyman’ın aday olması halinde devrimi yeniden diriltmeye ve meydanlara dönmeye niyetlendiklerini söyledi.

Söz konusu hareketler Mısır’da devrimi koruma ve tamamlamanın kendilerinin görevi olduğunu ve bunu yapacaklarını vurgulayarak eski rejimin kalıntılarını temizlemek için devrimi yeniden dirilteceklerini söyledi...

Diktatör Mübarek’in Adamından Son Hamle

Diktatör Hüsnü Mübarek’in halk ayaklanması sonucu devrilmesinden sonra Mısır’da önümüzdeki Mayıs ve Haziran aylarında 2 turlu yapılacak cumhurbaşkanı seçimleri yaklaşırken, sürpriz adaylar ortaya çıkmaya başladı.

Milletvekili seçimlerinde en yüksek oyu alarak birinci gelen Müslüman Kardeşler’in aday göstermeyeceğini açıklamasından sonra, işbaşındaki askeri yönetiminin halkın oyuyla iktidara gelenleri yönetimi teslim etmekte zorluklar çıkarma girişimleri üzerine kendi adayını açıklamasının ardından, dün bir sürpriz daha yaşandı. Devrik diktatör Mübarek’in istihbarat şefi Ömer Süleyman’ın da adaylığını koyması, Mısır’da tansiyonu birden yükseltti.

Ömer Süleyman’ın adaylığını son anda koymasında askeri yönetimin etkili olduğu ve askeri yönetimin diğer adayları teknik gerekçelerle diskalifiye edip, Ömer Süleyman’ı cumhurbaşkanı seçtirme girişiminde bulunacağı öne sürülüyor.

TEPKİLER

Bu iddialar da büyük tepki ve krize yol açtı. Mübarek sonrası yapılan ilk bağımsız ve şeffaf seçimlerden birinci çıkan Müslüman Kardeşler tarafından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi, bir bildiri yayımlayarak, Ömer Süleyman’ın adaylığına tepki gösterdi.

Bildiride, “Devrim, onun cumhurbaşkanı yardımcılığını reddetti ama o hâlâ cumhurbaşkanı olmak istiyor” denildi.

Ömer Süleyman’ın adaylığına bir tepki de Mısırlı muhalif liderlerden Eymen Nur’dan geldi. Ömer Süleyman’ın, devrimin geleceği için tehlikeli olduğunu savunan Nur, Süleyman’ın eski rejimin adamı olduğunu öne sürdü ve bütün adayları Ömer Süleyman’a karşı ittifak kurmaya çağırdı.

“Modern İslamcı parti” olarak kurulan Vasat Partisi’nden yapılan açıklamada, eski istihbarat şefi Süleyman’ın cumhurbaşkanlığı adaylığının, ülkede ikinci bir devrim dalgasına yol açabileceği ileri sürüldü.

Mısır basınında çıkan yazılarda ise Ömer Süleyman’ın son anda aday olmasının, Hüsnü Mübarek döneminin daha bitmediği ve askerlerin çoğunun Mısır’a demokratik yolla seçilmiş bir kişinin cumhurbaşkanlığına karşı olduğunu gösterdiğine dikkati çekiliyor.

Selefi Aday Diskalifiye Edilmeye Çalışıyor

Öte yandan Mısır Seçim Komisyonu, Selefi Başkan adayı Şeyh Hazem Ebu İsmail’in ABD vatandaşı olduğu bahanesiyle, muhtemelen seçim yarışından diskalifiye edeceği ileri sürüldü. Ebu İsmail, cumhurbaşkanlığı adaylığında ilk aday başvurusunda bulunan isimlerin başında geliyor. Hazem Ebu İsmail’in annesi ise, askeri hükümeti sahte belgeler üretmekle suçlayarak, Mısır dışında herhangi bir ülkenin vatandaşı olmadığını söyledi.

İhvan’dan Yedek Aday

Bu arada önceki gün İhvan Özgürlük ve Adalet Partisi (FJP), ilk adayı, iş damı Hayrat Şatır’ın diskalifiye edilmesi durumuna karşı Muhamed Mursi isimli başka bir aday daha çıkardı. İhvan Özgürlük ve Adalet Partisi tarafından yapılan açıklamada, “Hayrat Şatır’ın adaylığının reddedilmesi hallerinde Mursi yedek aday olarak hareket edecektir” denildi.

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum