1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır’da Yeni 'Hukuksuzluk' Rekoru
Mısır’da Yeni 'Hukuksuzluk' Rekoru

Mısır’da Yeni 'Hukuksuzluk' Rekoru

İnsan Hakları İzleme Örgütü, son 6 haftada Mısır'da çocuklar da dahil yüzlerce kişinin askeri mahkemeye sevk edilmesiyle "rekora imza atıldığını" açıklayarak darbe rejimine tepki gösterdi.

19 Aralık 2014 Cuma 12:46A+A-

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden yapılan açıklamada, Mısır'da, Sisi'nin Ekim 2014 tarihli kararnamesine dayalı olarak, son 6 hafta içinde eşi görülmemiş şekilde en az 820 sivilin askeri mahkemeye sevk edildiği bildirildi.

Yargılamalarla ilgili açıklamada bulunan, örgütün Kuzey Ortadoğu ve Kuzey Amerika Direktörü Sarah Leah Whitson, askeri mahkemelerin etkilerini azaltmanın, 2011 yılındaki devrimin en önemli kazanımlarından biri olduğunu belirterek, bunun boşa gittiğini ifade etti.

Açıklamada, sivil savcıların Ekim ayındaki kararnameyi referans alarak, halihazırda mahkemede soruşturma altındaki sivillerin askeri mahkemeye sevk edilmesini eleştiren Whitson, çocuklar dahil sivillerin militarize edilmiş duruşmalarda yargılanmasının, Mısır'ın yanlış yönde ilerlemesine neden olduğunu belirtti.

Whitson, ayrıca ABD yönetimi hiçbir şey olmamış gibi Mısır'a askeri yardımda bulunurken, Sisi yönetiminin düzenli olarak 2011 reformlarının başarısını tersine çevirdiğini kaydetti.

Askeri mahkemelerdeki hakimlerin Savunma Bakanlığı'na bağlı askeri görevliler olmasının eleştirildiği açıklamada, hiçbir şartta çocukların askeri mahkemelerde yargılanmaması gerektiği vurgulandı.

Savunma avukatı Ahmed Helmy de askeri mahkeme yargılaması öncesinde HRW yetkililerine yaptığı açıklamada, Mısırlı yetkililerin bir kararname ile zanlıları askeri mahkemede yargılamasının anayasaya aykırı olduğunu kaydetmişti.

Obama Sisi ile görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, ABD-Mısır ikili ilişkileri ve bölgedeki gelişmelerle ilgili olarak Abdulfettah Sisi ile telefonda görüştü.

HABERE YORUM KAT