1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır'da Gösterilere Kanlı Müdahale
Mısır'da Gösterilere Kanlı Müdahale

Mısır'da Gösterilere Kanlı Müdahale

Kahire ve İskenderiye kentlerinde Cuma namazının ardından darbe karşıtlarının düzenlediği gösterilere polis müdahale etti. Polisin ateş açması sonucu İskenderiye’de iki kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı.

02 Mayıs 2014 Cuma 20:04A+A-

"Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak" hareketinin başlattığı "Üçüncü Devrim Dalgası" adıyla Ezher Üniversitesi kampüsünde Cuma namazının ardından öğrenciler gösteri düzenledi. Kampüsün içine giren polis darbe karşıtı öğrencilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale etti.

Kampüs içinde dağılan öğrencilerin çoğu gözaltına alındı. Daha sonra küçük gruplar halinde bir araya gelen öğrenciler birçok noktada protestolarını sürdürdü.

Kahire'nin kuzeyinde Bahira vilayetine bağlı Kefr Devvar kentinde de binlerce kişi namazın ardından protesto gösterisi düzenledi. Polisin göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği göstericiler dağılmak zorunda kaldı. Ev ve işyerlerine yapılan baskınlarda gösteriye katıldıkları iddiası ile onlarca kişi gözaltına alındı.

İskenderiye kentindeki gösteride ise kan aktı. Cuma namazının ardından anayolların kapalı olması nedeniyle mahalle aralarında toplanan halka polis müdahale etti. Gerçek mermilerinde kullanıldığı müdahalede iki gösterici hayatını kaybederken, 40’tan fazla gösterici de yaralandı.

Kentte meydanlara çıkan tüm anayollar polis tarafından geçişlere kapatıldı. Gösterileri engellemek için cami çevrelerinde yoğun güvenlik alındı.

Ülkede 45’inci haftasına giren darbe karşıtı gösteriler 309 gündür ülke genelinde aralıksız sürüyor.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak’ın çağrısıyla sokaklara çıkan göstericiler darbenin bir an önce sonlandırılması ve demokrasiye dönülmesi çağrısı yaptı. Göstericiler Mısır hükümetinin, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı (İhvan) terör örgütü ilan eden mahkeme kararını yürürlüğe koymasını da eleştirdi.

Gösteriler devam etti

Mısır’da 3 Temmuz 2013’te Sisi’nin liderliğindeki askeri darbenin ardından cumhurbaşkanı Muhammed Mursi görevinden uzaklaştırılmıştı.

Darbe karşıtı gösterilerin merkezi haline gelen Rabia Meydanı’ndaki gösterilerin kanlı bir şekilde dağıtılmasından sonra İhvan terör örgütü olarak ilan edilmiş, Mart ayında da darbe karşıtı 529 kişiyi idam cezasına çarptırmıştı.

Aynı mahkeme 28 Nisan’da ise aralarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı lideri Muhammed Bedi'nin de olduğu 682 kişiyi idama mahkum etmiş, daha önce haklarında idam kararı verilen 528 kişinin de 37'sinin idam kararını kesinleştirmişti.

(Al Jazeera)

HABERE YORUM KAT