1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Mısır, Tiran ve Sanafir Adalarının Arabistan'a Ait Olduğuna Dair Belge Yayımladı
Mısır, Tiran ve Sanafir Adalarının Arabistan'a Ait Olduğuna Dair Belge Yayımladı

Mısır, Tiran ve Sanafir Adalarının Arabistan'a Ait Olduğuna Dair Belge Yayımladı

Sisi hükümeti, Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a ait olduğunu kanıtlayan 9 belge yayımladı.

12 Nisan 2016 Salı 10:29A+A-

Sisi yönetiminin, Kızıldeniz'deki 2 adadan Suudi Arabistan lehine feragat etmesine tepkiler büyürken, hükümete bağlı Enformasyon ve Karar Destekleme Merkezi konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Merkez açıklamasında, adalar üzerinde kraliyetin hakkı olduğunu gösteren 2 makale, 1 Birleşmiş Milletler (BM) haritası, 1 Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, ABD eski Kahire büyükelçisine ait 1 telgraf ile Mısırlı ve Suudi Arabistanlı yetkililere ait 4 telgraf ve resmi mektuba yer verdi.

Açıklamada, Suudi Arabistan ile Mısır arasında deniz sınırlarının yeniden çizilmesini öngören antlaşmanın, Mısır Deniz Sınırının Çizilmesi Ulusal Komitesi'nin 6 yıl süren araştırmalarının ardından imzalandığı kaydedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Tarihi krononoloji adaların Suudi Arabistan'a ait olduğunu kanıtlıyor. 1950 yılında iki ülke arasında yapılan antlaşmayla adalar Mısır yönetimine devredildi. Bunun ardında, İsrail karşısında Arapların askeri konumunu güçlendirme, Mısır'ın Sina ve Akabe Körfezi girişindeki savunma hatlarını takviye etme isteği yatıyordu. Özellikle de İsrailli çeteler, Mart 1949'da Ummu er-Reşraş (Elilat) Limanı'nı işgal etmiş ve bunu müteakip Akabe Körfezi'nde varlık göstermeye başlamıştı."

AA

HABERE YORUM KAT