1. HABERLER

  2. HABER

  3. Milliyetçilik Siyasetsizliği Kaybetti
Milliyetçilik Siyasetsizliği Kaybetti

Milliyetçilik Siyasetsizliği Kaybetti

1 Kasım seçimlerinde HDP ve MHP'nin aldığı oy oranı milliyetçilik siyasetsizliğinin kaybettiği sonucunu ortaya çıkardı. MHP Meclis'te dördüncü parti konumuna düştü. HDP ise barajı kıl payı geçebildi.

02 Kasım 2015 Pazartesi 17:27A+A-

1 Kasım seçimlerinin Meclis'te grubu olan partiler açısından iki kaybedeni var demek yanlış olmaz. Bunlardan biri Meclis'te üçüncülükten dördüncü parti konumuna düşen Devlet Bahçeli'nin Milliyetçi Hareket Parti'si. MHP 7 Haziran'dan bu yana, yani 5 ay gibi bir sürede, oylarının dörtte birini ve milletvekillerinin de neredeyse yarısını kaybetti.

MHP'nin yaklaşık yüzde 16,3 olan oyu yüzde 12 civarlarına düştü. Milliyetçi Hareket Partisi 7,5 milyon oyun 2 milyonunu kaybetti. Partinin milletvekili sayısı ise yarı yarıya düşmüş oldu. 7 Haziran’da 80 milletvekili kazanan parti, bu seçimde 41 vekil çıkarabildi.

MHP'den 2 puan az oy alan HDP ise, MHP'den 17 milletvekili daha fazla kazandı. Ancak bu da HDP açısından bir başarı sayılamaz. Zira 7 Haziran'da kendi barajını yüzde 13'e çeken HDP, yeniden baraj altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Yüzde 10 barajını kıl payı geçerek, yaklaşık yüzde 10,64 oy oranında kaldı. HDP'nin milletvekili sayısında da yarı yarıya düşüş var. 7 Haziran'da yüzde 13,12 oy oranıyla 80 milletvekili çıkaran parti, 1 Kasım'da 59 vekile sahip olabildi. 

Kaynak: Al Jazeera

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum