1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. “Milli Mücadele laik bir devlet kurulsun diye verilmedi”
“Milli Mücadele laik bir devlet kurulsun diye verilmedi”

“Milli Mücadele laik bir devlet kurulsun diye verilmedi”

Akit TV’de ekranlara gelen Başka Açıdan programına katılan Kenan Alpay, gündemdeki Kürt sorunu bağlamında değerlendirmeler yaparak “Milli Mücadele laik bir devlet kurulsun diye verilmedi” dedi.

25 Eylül 2021 Cumartesi 16:52A+A-

Kenan Alpay’ın konuşmasından satır başları:

“Mesele şu: Henüz Cumhuriyet kurulmadan önce Ziya Gökalp tarafından (ki Cumhuriyet’in fikir babasıdır Ziya Gökalp…) Ziya Gökalp’ın yazmış olduğu kitabın adı ‘Kürt Aşiretleri Üzerine Sosyolojik Tetkikler’dir. Kaldı ki Milli Mücadele verilirken bu mücadele Türklük, Kürtlük, Çerkezlik, Lazlık, Gürcülük vs. üzerinden verilmedi. Müslümanlık üzerinden verildi, İslam üzerinden verildi. Yani asla ve kata Milli Mücadele, Hilafet’i kaldırmak üzere verilmedi. Milli Mücadele, Laik bir rejim kurulsun diye verilmedi. Milli Mücadele, başımıza bir Ulu Önder getirelim, Tek Adam olsun, tek parti kurulsu, diğer partiler kapatılsın, Takrir-i Sükûn ilan edilsin… Asla böyle bir hedefi yoktur.

Milli Mücadele’nin hedefi, bir İslam coğrafyasında, bir İslam toplumunun izzetini, iffetini, şerefini, egemenliğini tesis etmek üzere verildi.

Şimdi adam diyor ki ‘Kurtuluş Savaşı’… Bir sefer ‘Kurtuluş Savaşı’ diye bir savaş yok. Milli Mücadele’nin hiçbir yerinde geçmiyor. Milli Mücadele, Milli Mücadele olarak verilmiştir. Bazen Milli Mücahede denilmiştir. Ama ‘Ulusal Kurtuluş Savaşı’ diye bir savaş verilmemiştir. Böyle bir şey yok. Bunlar daha sonradan geriye dönük uydurulmuş tarihlerdir. Ama bu tarihleri uyduran adamlar ne yaptılar? Kürt meselesini adeta gömdüler. Ama onlar gömmek istedikçe tekrardan çıktı. Hatta öyle ki; düşünün, Genel Kurmay Başkanlığı tarafından Cumhuriyet döneminde Kürt isyanları üzerine kitap yazıldı ve bir süre sonra bu kitap bile yasaklandı! Düşünün, Türk Dil Kurumu’nun sözlüğü var; açıyorsunuz Fransız maddesi var, Japon maddesi var, efendim ne bileyim Belçika maddesi var ama Kürt maddesi yok. ‘Kürt’ sözcüğü Türk Dil Kurumu sözlüklerinde sadece şu şekilde geçti: Kürdili Hicazkâr…”

HABERE YORUM KAT

4 Yorum